Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Lieveling met zandoogjes

Als het regent zie je ze niet, maar als de zon schijnt dartelt er af en toe nog wel een vlinder rond. Hieronder een samenvatting van een aantal vlinders uit de afgelopen weken. Er is een bepaalde familie die “de zandoogjes” wordt genoemd. Het zijn in het algemeen middelmaat vlinders die opvallende oogvlekjes op de vleugels hebben. Daarbij is het soms moeilijk om ze onderling te onderscheiden. Vooral het Bruine zandoogje en het Oranje zandoogje zorgen daarbij voor een probleem. Op de foto hieronder staat een Bruin zandoogje. Hij heeft in z’n bovenvleugel een zwarte vlek met daarin een wit puntje. Bruine zandoogjes hebben meestal slechts één wit puntje per voorvleugel. Maar niet altijd, dus één wit puntje maakt hem nog niet tot een Bruin zandoogje.

Bruin zandoogje

Bruin zandoogje

Belangrijker voor het vaststellen van het verschil is de bovenkant van de vleugels. Bij het Bruine zandoogje heeft het vrouwtje oranje vlekken op de voorvleugels (zie foto hieronder) en bij het mannetje is de bovenkant dan de vleugels egaal bruin, met een paar donkere vlekjes.

Bruin zandoogje

Bruin zandoogje

Het Oranje zandoogje (foto hieronder) heeft wel altijd twee witte puntjes in de zwarte vlek van de voorvleugel.

Oranje zandoogje

Oranje zandoogje

Bovendien is de bovenkant van zowel voor- als achtervleugels oranje met een donkere rand langs de buitenkant. Het mannetje heeft bovendien een zwarte geurstreep over de bovenvleugels. Die hieronder is dan ook een mannetje Oranje zandoogje.

Oranje zandoogje

Oranje zandoogje

In het algemeen durf ik echter wel te stellen dat een Bruin zandoogje bijna altijd een enkel wit puntje “bezit” en een Oranje zandoogje altijd een dubbel wit puntje in die zwarte vlek. Slechts uitzonderingen bevestigen de regel. Het laatste Oranje zandoogje bleef zo mooi zitten dat ik er ook nog wel een portretje uit kon persen.

Oranje zandoogje

Oranje zandoogje

De zandoogjes, het zijn allemaal dagvlinders met ook een begrijpelijke naam. Bijna tegelijkertijd kreeg ik ook nog onderstaande nachtvlinder voor de lens.

Lieveling

Lieveling

Een vlinder met een bijzondere naam: de Lieveling. Hoe dat ooit zo gekomen is …. het is me een raadsel. Er zijn genoeg van deze soort maar ze zitten bijna altijd aan de achterkant van een blad geplakt. Af en toe zit er eens eentje boven op zo’n blad. Als je redelijk voorzichtig bent is hij goed te benaderen.

Advertenties

2 Reacties

  1. Je Hebt er weer een mooi en duidelijk determinatielesje van gemaakt.

    19 september 2013 om 20:19

  2. Een duidelijk determinatieverhaal. Je bijbehorende foto’s zijn dan ook heel duidelijk.

    19 september 2013 om 21:47