Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Droogte

Het mooie weer in de afgelopen maanden heeft als bijkomstigheid dat het weinig heeft geregend. Op sommige plaatsen dan. Ik herinner me nog de dag van de valwinden toen hier in korte tijd alles blank stond, maar elders is een regentekort ontstaan. Sommige gemeenten hebben hun sportaccommodaties voorlopig gesloten om te voorkomen dat het gras ernstig wordt beschadigd. Normaal word ik niet zo bij bepaald bij die droogte, maar bij een kort bezoekje aan de Jan Durkspolder onder Oudega werd me dat wel duidelijk. Er staat nauwelijks nog water in de polder. Normaal staat daar ook geen meters water, het is door de ondiepte meestal één van de eerste plaatsen in Fryslân waar kan worden geschaatst. Nu was de polder bijna opgedroogd.

Jan Durkspolder

Jan Durkspolder

 

Alleen aan de zuidkant stond nog wat water maar dat was zo ondiep geworden dat honderden Kieviten daar net hun tenen nat konden maken bij het pootjebaden, terwijl normaal daar de Lepelaars tot aan hun knieën in het water staan. Voor de rest was de polder groen begroeid.

Jan Durkspolder

Jan Durkspolder

Veel nut had het dan ook niet om lang in de kijkhut te blijven, behalve de Kieviten, ver weg, was er nauwelijks iets te zien. Op een drietal paarden na, die ook in de polder liepen. Die verveelden zich waarschijnlijk want uit balorigheid begonnen ze een showtje op te voeren.

steigerende paarden

steigerende paarden

Twee van drie dan wel te verstaan, de derde bleef staan slapen.

steigerende paarden

steigerende paarden

Rennen, draven, springen, ze maakten er een mooi kijkspel van. Niet iets dat je verwacht te zien vanuit een kijkhut.

steigerende paarden

steigerende paarden

Dat alles bij een grijze lucht en het leek wel alsof er buien naderden, het lukte de zon echter nog wel heel kort om een wazig gaatje in de wolken te vinden.

doorbraak zon

doorbraak zon

Maar het bleef droog, er volgde geen spat regen. Die regen zou in de afgelopen paar dagen moeten gaan vallen. Behalve hier en daar een enkele drup is dat ook niet gebeurd. Voor de rest van deze week staan ons weer warme dagen te wachten met veel zon (zegt men). De droogte zal voorlopig niet afnemen.

Eén reactie

  1. Van de vogels hoef je het de laatste tijd niet te hebben bij de Jan Durkspolder, maar die paarden maakten tijdens jouw bezoek veel goed.

    6 september 2013 om 14:46