Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Oranje Luzernevlinder

Je hoort van waarnemingen van luzernevlinders, ik zie af en toe een geel-oranje schim voorbijvliegen, maar om er eentje op’t portret te krijgen, dat valt niet mee. Maar de volhouder wint en het is dan ook gelukt met behulp van distels en Kattestaarten. Al gauw zag ik dat het inderdaad een luzernevlinder was.

Oranje Luzernevlinder

Oranje Luzernevlinder

De grootte liet zich eenvoudig aflezen aan die van het overbekende citroentje, de Citroenvlinder

Oranje Luzernevlinder en Citroenvlinder

Oranje Luzernevlinder en Citroenvlinder

maar het was nog wel even doordenken voordat ik precies wist welke het was. Er is momenteel namelijk sprake van een ware intocht van luzernevlinders, van zowel van de Gele …. als van de Oranje ………. Gelukkig heeft de vlinderstichting een overzicht met verschillen op haar site staan. In dat overzicht wordt gesteld dat bij de Gele ……. de intensiteit van de kleur aan de onderkant van zowel de voor- als achtervleugel gelijk is. Bij de Oranje luzernevlinder is de onderkant van de voorvleugel donkerder dan de onderkant van de achtervleugel. Dat was bij deze het geval, dus is het een Oranje luzernevlinder.

Oranje Luzernevlinder

Oranje Luzernevlinder

Bovendien heeft het vrouwtje van de Oranje luzernevlinder witte vlekjes in de zwarte rand langs de bovenkant van de vleugels. Bij het mannetje lopen er witte aders door die zwarte rand. Maar om daar een blik op te kunnen werpen, daarvoor moet je geluk hebben. Want de vlinder zit bijna altijd met zijn vleugels omhoog gevouwen zodat je alleen maar de onderkant kunt zien. Heel kort kreeg ik de bovenkant van de vleugels in beeld. Witte aders, dus een mannetje.

Oranje Luzernevlinder

Oranje Luzernevlinder

In de grondkleur van de vlinder schemert een beetje groen door, welke kleur ook in z’n ogen zit.

Oranje Luzernevlinder

Oranje Luzernevlinder

Om een foto te maken moet je geduld hebben want deze vlinder zit nauwelijks stil, hij vliegt van hot naar her. Bovendien was deze voortdurend aan het bakkeleien met de andere aanwezige vlindersoorten. Het is een dwaalgast, die vanuit Zuid-Europa hier naar toe vliegt. Het warmere weer van de afgelopen weken zal er zeker toe hebben bijgedragen dat hier nu ook luzernevlinders rondvliegen.

Oranje Luzernevlinder

Oranje Luzernevlinder

Helaas, ze kunnen hier niet overleven. Bij de eerste de beste vorst vriezen zowel het imago, de rupsen als de eieren dood. Elk jaar moeten ze dus opnieuw vanuit het zuiden komen aanvliegen. Dat zal zeker niet elk jaar gebeuren. Dus was het voor mij een unieke kans om deze vlindersoort ook eens vlak bij huis vast te leggen.

Advertentie

3 Reacties

  1. Een hele mooie serie !

    31 augustus 2013 om 16:48

  2. waaahahahaha, ik herken mezelf, constant achter zo’n vlindertje aan en dan gaat die er weer van tussen, en zezijn zo mooi als ze vliegen. dus toppie dat het gelukt is

    31 augustus 2013 om 20:43

  3. Vlinders zijn altijd lastig om mooi vast te leggen. Of ze bewegen steeds met de vleugels of ze zitten met de vleugels dicht. En dan eindelijk gaat hij plat met z’n vleugels zitten en denk je een mooie foto te kunnen maken. Net voordat je klikt doet hij z’n vleugels weer dicht, jammer. Maar het blijft een spannende bezigheid. Leuke foto’s.

    6 september 2013 om 12:30