Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Sprinkhanen

Je hoeft momenteel met dat warme weer maar in de buurt van grassen te komen om allerlei dieren te zien wegspringen. Voor een deel zijn dat cicades en voor een ander deel sprinkhanen (sprinkhaantjes). Het is vaak onbegonnen werk om ze te “achtervolgen” voor een foto, je bent er bijna en …….. floeps ………. weer weg! Als ze stil blijven hangen dan lukt het me soms nog wel.

Om met een definitieve determinatie te komen ……. dat valt ook niet mee, de sprinkhanen hebben illustere namen zoals Zoemertje, Wekkertje, Negertje, Lokomotiefje, Ratelaar, Snortikker, Schavertje, Zeggedoorntje, Zanddoorntje en ga zo maar door. Daarom wordt vaak maar de naam van Bruine sprinkhaan vermeld hoewel dat ook een apart soort is. Alleen met sterk verkorte vleugels, met zwarte knieën en een groen kleur durf ik het wel aan, dan is het bijna zeker een Krasser. De onderstaande heeft veel van die kenmerken, hoewel de vleugels net wat te lang zijn. Dan is het misschien toch een Krasser, een mannetje, ik hou het er maar op.

Krasser?

Krasser?

Bij de onderstaande wordt het al moeilijker,

sprinkhaan

sprinkhaan

nou ja …….. ’t is gewoon een sprinkhaan. En springen ……….., dat kunnen  ze.

Advertenties

Eén reactie

  1. Sprinkhanen blijven voor mij ook heel moeilijk. Op een paar soorten na lijken ze allemaal op mekaar. Maar behalve verstoppertje spelen en verspringen heeft de grote groene sabelsprinkhaan nog een trucje. Hij kruipt gewoon op de camera … is me al twee keer gebeurt.

    Maar je foto’s zijn prachtig.

    26 augustus 2013 om 20:10