Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Gepiercet

Nadat ik in het vorige blog afscheid had genomen van Oepke en zijn harem ben ik mijn weg vervolgd. Ondertussen vroeg ik me af of Oepke nu wel of niet een neusring, bij stieren heel gewoon, droeg. Dat bleek achteraf niet het geval te zijn. Intussen was ik een volgende kudde genaderd. Weer viel me iets op. Maar zoals dat gaat met koeien, als je kijkt dan kijken ze terug. Eerst maar een groepsportret gemaakt. Ze stonden er klaar voor, sommige wijdbeens.

koeien -jongvee-

koeien -jongvee-

Daarna een beetje ingezoomd. Elke koe heeft zijn eigen “gelaatstrekken”. De meeste rechtse op onderstaande foto heeft iets stoïcijns in z’n blik, zoiets van “laat maar komen”. De roodbonte links liet zien waarom koeien nooit een loopneus hebben, dat kunnen ze eenvoudig oplossen.

koeien -jongvee-

koeien -jongvee-

De meest nieuwsgierige had niet het beste plekje om alles te bekijken, dan maar er over heen gekeken, je moet ten slot van rekening wel weten wat er gebeurt.

nieuwsgierige koe

nieuwsgierige koe

Maar wat me was opgevallen was de onderstaande gepiercete koe. Oepke de stier niet, deze koe wel.

koe met neusring

koe met neusring

Voorzien van een neusring / neusklem, deze voorzien van een veer. Bedoeld om het dier bij geval onder controle te kunnen houden.

koe met neusring

koe met neusring

Want dat heb je ook met koeien, ze zijn nieuwsgierig en meestal vriendelijk maar af en toe zit er ook een wildebras tussen. Ja …, ze zijn net echt. De volgende keer nog echtere koeien.

Advertentie

Eén reactie

 1. ank

  Ik ga vaak naar koeien en dan de wei in
  ze laten me heel dicht toe
  is heel erg mooi
  maar
  er is er een bij
  waar ik wat voor moet opletten
  ze kan opeens komen
  en dan zie ik de kop al omlaag
  ze zal niet echt iets doen
  maar wil me wel stoten met de kop
  dat doet ze ook
  ik let goed op en ga rustig achteruit terug lopen.
  Het is de enig die ik niet echt vertrouw.

  20 augustus 2013 om 22:58