Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Imposante wolken

Het weer is omgeslagen en we zitten midden in de Hondsdagen. Uit elke donkere wolk kan het momenteel regenen. Een voordeel van dit weer is wel dat de wolkenpartijen momenteel soms bijzonder imposant zijn. Ze doen me terugdenken aan mijn eerste kennismaking met fotografie, jaren geleden. Toen deed ik alles nog in zwart-wit, tot en met het zelf ontwikkelen en afdrukken. Uren heb ik doorgebracht in de donkere kamer. Om het dramatisch effect van de wolkenpartijen te versterken gebruikte ik toen kleurfilters, een geelfilter en soms een roodfilter. Dus ben ik maar eens opnieuw gaan experimenteren met die filters, ‘k had er wel weer eens zin in. Hieronder het resultaat, een zwart-wit-versie van een landschap, gevolgd door een kleurenversie. Het was even een gedoe met het steeds weer opnieuw instellen van de camera maar het is gelukt.

landschap in zwartwit

landschap in zwart-wit

landschap in kleur

landschap in kleur

landschap in zwartwit

landschap in zwart-wit

landschap in kleur

landschap in kleur

landschap in zwart-wit

landschap in zwart-wit

landschap in kleur

landschap in kleur

De rood- en geelfilters versterken het contrast.

landschap in zwart-wit

landschap in zwart-wit

marmkl01

landschap in kleur

Dat gedoe van vroeger in de donkere kamer had toch wel iets. Tegenwoordig kan het niet meer, waar moet je de chemicaliën laten? Maar de moderne camera’s hebben ingebouwde kleurfilters, wat het wel een stuk eenvoudiger maakt.

Advertentie

3 Reacties

 1. Mooi om kleur en zwartwit zo te kunnen vergelijken. Zo makkelijk ging dat ik de tijd van de goede oude doka niet. Toch had het zelf ontwikkelen en afdrukken wel iets. De geur van de chemicaliën, de spanning wat er tevoorschijn zou komen …, maar ik zou toch niet weer terug willen.

  13 augustus 2013 om 21:30

 2. Schitterende contrasten krijg je met het zwart/wit. Zelf een doka had ik niet, maar met een buurman die beroepsfotograaf was
  was dat ook niet nodig.

  14 augustus 2013 om 08:42

 3. Hoi Geert,

  Even geleden dat ik hier keek. Was even bloggersmoe. Ik kan niet echt kiezen tussen de z/w en de kleurenversies. Ik ga normaliter al snel voor de z/w versie maar door de heftigheid van de wolken zijn de kleurenversies in dit geval goed te pruimen. Ook zonder filters is dit redelijk na te bootsen, op de computer. Zo heeft Lightroom een heleboel gratis te vinden presets waaronder een aantal die dit soort filters nabootsen; toch lijkt het mij dat je er meer uit kan halen als je zo’n filter op de camera toepast. Leuk vergelijkend warenonderzoek dit.

  Gr. Robert

  15 augustus 2013 om 15:04