Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Lantaarntjes-gymnastiek

Lantaarntjes, juffertjes met veel zwart en blauw.

Lantaarntje (m)

Lantaarntje (m)

Normaal wachten ze niet op me maar ik trof er eentje die nog niet klaar was met het rekken en strekken, er volgde een gymnastische oefening waar ik getuige van kon zijn.

Lantaarntje (m)

Lantaarntje (m)

Hij, want dit is een mannetje, was voortdurend met zijn achterlijf aan het zwaaien.

Lantaarntje (m)

Lantaarntje (m)

Ze heten Lantaarntjes omdat ze een felblauw segment 8 in het achterlijf hebben, bovendien loopt dat blauw op de segmenten 7 en 9 aan de onderkant door. Dat blauwe “lantaarntje” met de tweekleurige pterostigma’s (vlekjes in de vleugels) maakt hem heel herkenbaar.

Lantaarntje (m)

Lantaarntje (m)

Hem dus, maar het vrouwtje kan allerlei kleuren hebben, elk van die kleurvorm heeft ook nog een eigen naam. Daarmee zal ik U niet vermoeien, die met rood (rufescens) in het kleurenpakket vind ik zelf het mooist, zoals hieronder.

Lantaarntje (v)

Lantaarntje (v)

Vrouwtjes kunnen ook een blauw lantaarntje hebben, maar ook een bruine. Bij jonge dieren vindt je nog meer kleuren.

Lantaarntje (v)

Lantaarntje (v)

En jawel, dit vrouwtjes was ook aan het gymnastieken, tegenwoordig moet je geloof ik turnen zeggen. Waarschijnlijk is al die moeite bedoeld als oefening voor een paringswiel. Zover waren dezen nog niet.

Advertenties

Eén reactie

  1. Zo’n “lantaarmannetje” heb ik ook nog startklaar in het archief zitten. Nu kan ik mooi even checken of die uitsteekseltjes op zijn achterlijf de tang zijn waarmee hij het vrouwtje tijdens de paring vasthoudt …
    Dank weer voor je correctie m.b.t. de heidelibel in de Diakonievene.

    3 augustus 2013 om 20:58