Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Jonge Meerkoeten

Meerkoeten hebben vaak meer dan één nest per jaar. Het is dan ook niet vreemd dat ik half juli een aantal van deze kuikens voor de lens kreeg. Nog erg jong, pas uit het ei geslopen.

Meerkoet met kuikens

Meerkoet met kuikens

De oudervogels voeren voortdurend maar komen bijna nooit naar de kuikens toe, die moeten maar volgen. Je ziet de kuikens dan ook voortdurend achter de ouders aan zwemmen, meestal met de kop vragend omhoog.

Meerkoet met kuiken

Meerkoet met kuiken

De ouders trekken ergens voer uit het water en laten het vlak voor de kuikens vallen. Die moeten het dan zelf maar zien op te peuzelen.

Meerkoet met kuiken

Meerkoet met kuiken

Ze beginnen met felle kleuren, die kuikens.

jonge Meerkoet

jonge Meerkoet

Een schutkleur hebben ze eerst toch niet nodig want ze zijn nooit alleen. De ouders kunnen ze echter niet tegen aanvallen van onder (snoeken) e.d. beschermen.

Meerkoet met kuiken

Meerkoet met kuiken

Het blijven wonderlijk gekleurde kuikens. Lang houden ze die rode kleur niet, al gauw verandert het in grijs en grijzig. Dan zwemmen ze meestal ook meer uit de buurt van de ouders.

jonge Meerkoet

jonge Meerkoet

Eentje zwom tussen de blauwe Moeras-vergeet-mij-nietjes, veel rood met blauw op de achtergrond.

Advertentie

4 Reacties

 1. ank

  ontroerd me

  13 juli 2013 om 14:18

 2. Kijk, dat is mooi nieuws, want dan krijg ik misschien ook nog wel een kansje. Toen ik onlangs zo’n familie voor de lens kreeg, was het een donkere dag, daarom zijn die foto’s niet door de ballotage gekomen. Het blijft een mooi gezicht met die kleine, fel gekleurde koppies.

  13 juli 2013 om 15:23

 3. Leerzaam verhaal bij deze mooie serie.
  Ons nestkastje op het terras is dit seizoen voor de tweede keer bezet. Wederom een koolmeesje. Is dat dan voor een koolmeesje ook het tweede legsel?

  14 juli 2013 om 22:04

  • @Jetske:
   Als er genoeg voer is beginnen ze rustig nog eens aan een nieuw nest.

   15 juli 2013 om 18:22