Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Een beetje fleur (2)

Soms wil je (ik) te snel. In het vorige blog had een foto in vol ornaat van een Landkaartje – in voorjaarskleuren- moeten staan. Helaas, te snel, vergeten. Daarom nu alsnog.

Landkaartje -voorjaar-

Landkaartje -voorjaar-

Het is momenteel toch al moeilijk om een dagvlinder op de foto te krijgen, ze verstoppen zich en zitten, net als ik, op beter weer te wachten. Andere “verstoppers” zijn de microvlinders. Niet langer dan een centimeter, soms nog veel kleiner. Vaak krijg je ze niet te zien omdat ze heel snel aan de achterkant van een blad gaan zitten (hangen). Soms lukt het dan toch. Persoonlijk vind ik het moeilijk om de microvlinders op naam te brengen, ze lijken vaak enorm veel op elkaar en de verschillen zijn slechts miniem. Toch denk ik dat de onderstaand een Purperrode haakbladroller (Ancylis unculana) is.

Puperrode haakbladroller

Puperrode haakbladroller

Bij de onderstaande komen ook een paar namen bovendrijven. Vermoedelijk is het de Kersenbladroller (Pandemis cerasana).

Kersenbladroller

Kersenbladroller

Nee, dagvlinders laten zich momenteel niet zo goed zien. Maar met een aantal mooie microvlinders ben ik ook wel tevreden.

Advertentie

3 Reacties

 1. Dat landkaartje verdiend wel nog aandacht, want het is een prachtige foto. Die purperrode mot is ook heel mooi.

  26 juni 2013 om 10:08

 2. Mooie fleurige en kleurige serie.
  Zeker nu de vlinders zich maar zo weinig laten zien, zou het jammer zijn om deze foto’s te laten verstoffen in je archief.

  26 juni 2013 om 15:06

 3. Jammer dat er zo’n weinig dagvlinders zijn. Je moet wel oog hebben voor de micro’s. Knap zoals je ze vastgelegd hebt ondanks dat ze zo piepklein zijn. Gisteren maakte ik het tuinhuis aan de binnenkant schoon en toen trof ik daar vele dode nachtvlinders aan. Hoe ze daar dan binnenkomen vraag ik me dan af.

  27 juni 2013 om 18:24