Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Mooi buiten

‘k Heb vanmiddag geprobeerd nog ergens een macrofoto te maken. Het was bijna niet te doen, de harde wind was spelbreker. Dus ben ik maar gauw het ruime veld in gegaan om naar andere onderwerpen uit te kijken. Achteraf ben ik blij dat te hebben gedaan. Want het werd een onverwachte ontmoeting vanmiddag. Het is op sommige plaatsen nog steeds mooi buiten. Als er nog niet gemaaid is kunnen de weilanden vol staan met zuring en Boterbloemen. Een fleurig geheel.

landschap met Boterbloemen en zuring

landschap met Boterbloemen en zuring

De onverwachte ontmoeting kwam een eind verderop. Daar stond niet te ver van de weg een Veldleeuwerik in het weiland. Dat is een vogel die sterk in aantal is afgenomen in de laatste jaren. Ik zie hem dan ook slechts af en toe, als ik geluk heb twee keer per jaar. In de mindere jaren zie ik hem zelfs helemaal niet meer.

Veldleeuwerik

Veldleeuwerik

Deze bleef ook nog staan, beter gezegd hij wilde even in bad. In een zandbad dan wel te verstaan. Waarschijnlijk bedoeld om hier en daar een parasiet te elimineren.

Veldleeuwerik

Veldleeuwerik

Toen de vogel daarmee klaar was moest ik rap zijn, hij liep het weiland in. Even ….., heel even ….. zette hij z’n kuif een klein beetje op.

Veldleeuwerik

Veldleeuwerik

Veldleeuwerik, in het Fries noemen we hem Ljurk. De vogel wordt op het gezicht vaak verward met de Graspieper. Ze lijken heel veel op elkaar, dus als ik er eentje zie dan wacht ik even met het trekken van een conclusie. In het Fries noemen we Graspieper zelfs de Piipljurk (=piepleeuwerik). Ik dacht er aan een foto van een Graspieper ter vergelijking uit het archief te trekken. Het bleek helemaal niet nodig, want die Graspieper liet zich een minuutje later in hetzelfde weiland zien.

Graspieper

Graspieper

Als je dan de Veldleeuwerik en de Graspieper vergelijkt zie je dat de snavel van de Veldleeuwerik een stuk forser is. Ook heeft de Veldleeuwerik een wit kraagje om de hals. Bij de pieper loopt dat kraagje lang zover niet door als bij de leeuwerik. Bovendien kan de Graspieper niet een kuif opzetten. Maar het verschil is het meest duidelijk als ze in de lucht hangen en zingend naar beneden vallen.

landschap met Boterbloemen, zuring en Fluitekruid

landschap met Boterbloemen, zuring en Fluitekruid

En ja …….., het blijft mooi buiten, zeker als de zuring en Boterbloem ook nog wordt aangevuld met Fluitekruid. Wat een kleurverschil als je het ernaast liggende gemaaide weiland ziet.

Advertentie

10 Reacties

  1. Er lijkt maar geen eind te komen aan die wind. Voor macro-opnamen moet je geluk hebben met een schaars en kortdurend moment van luwte. Maar gelukkig valt er momenteel inderdaad meer moois te zien en te fotograferen. De veldleeuwerik en die graspieper zou ik inderdaad zonder twijfel door elkaar gehaald hebben. Dank derhalve voor de duidelijke uitleg. En een goed weekend verder!

    15 juni 2013 om 20:06

  2. Zuring is van dichtbij niet zo mooi, maar in combinatie met geel en van veraf is het werkelijk prachtig gekleurd.
    Veldleeuweriken zie je hier in limburg nog wel veel .. of liever gezegd, je hoort ze veel. Maar op de foto zetten is iets anders. Dat is jou prachtig gelukt.

    15 juni 2013 om 22:01

  3. ank

    De mooiste dingen krijg je zomaar voor niets, heel mooie foto’s Geert !

    15 juni 2013 om 22:17

  4. Jan Voskuil

    mooie foto’s en een voor mij verhelderende uitleg, dank daar voor.

    16 juni 2013 om 07:14

  5. Zo moet het: mooie foto’s een een heldere tekst een uitleg!

    16 juni 2013 om 11:15

  6. Wat een buityenkans om die Veldleeuwerik zo mooi te fotograferen.

    16 juni 2013 om 12:25

  7. OT @Geert Dat is ook de reden dat ik een voeding van 650W heb genomen terwijl in principe 550W genoeg zou zijn. Ook een reden daarvoor is dat ik mijn Processor dan eventueel kan overclocken!
    Derk-jan (Email) – 16 06 13 – 12:59

    16 juni 2013 om 20:15

  8. Zoals jij het hier laat zien en omschrijft is het verschil duidelijk, maar in het vrije veld lijkt het me een stuk lastiger. Je trof het wel dat je ze beiden zag en op de foto kon vastleggen.
    De gekleurde weilanden zijn prachtig.
    Gisterochtend hadden we een bijzondere gast in de tuin. Mijn man zag de vogel het eerst. Het bleek een putter te zijn, wat een mooie vogel. De putter bleef even rondhangen in twee bomen, maar door het bladerdek niet te fotograferen.
    Even daarvoor had mijn eega op De Eese een zwarte specht gezien en vastgelegd met zijn telefoon. De foto is niet duidelijk geworden, maar een zwarte specht waarnemen en vastleggen schijnt nogal uitzonderlijk te zijn aldus mijn eega na wat speurwerk op internet.

    16 juni 2013 om 20:22

  9. Je Ljurk staat er mooi op! Kben ze zelf regelmatig gekomen dit jaar maar helaas niet veel in de directe omgeving. Gisteren nog een 8 tal gespot op Nat. Park de Hoge Veluwe maar helaas geen camera paraat.

    19 juni 2013 om 15:04

  10. Ik zie ze vrijwel nooit, maar horen doe ik ze hier des te meer. Ik hoef maar naar buiten te lopen en hoor het gezang van de veldleeuwerik om me heen.

    28 juni 2013 om 10:36