Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Vliegen of niet

Vliegen in alle soorten en maten, ze zijn er weer. Ondanks alle verwoede pogingen lukt het me niet altijd om ze van een naam te voorzien. Zo ook die hieronder. Voor het gemak heb ik hem maar de Hans-Parelsavers-vlieg genoemd. Dit omdat hij op z’n rug uitdrukkelijk reclame maakt voor een bril.

vlieg -onbekend-

vlieg -onbekend-

Nog zo eentje zonder naam. Wel met een in verhouding enorme tetter voor de kop. Die heeft hij vast nodig om diep in de bloemknoppen te kunnen komen. Vlinders doen het met een roltong, deze met een lange snuit dus.

vlieg -onbekend-

vlieg -onbekend-

Gelukkig, soms weet ik dan wel een naam. De onderstaande is een Snipvlieg, ook wel Snavelvlieg genoemd. De naam onthoud ik door aan Snip- en Snap te denken. Dit is ook een artiest, hij hang bijna altijd op z’n kop.

Snip / snavelvlieg

Snip / snavelvlieg

En jawel, dan loop je dat net te denken en dan gaat hij alsnog even recht zitten. Snipvlieg is overigens een verzamelnaam. Er zijn binnen deze familie ook exemplaren die steken, ook een mens. Met deze heb je daar geen last van.

Snip / snavelvlieg

Snip / snavelvlieg

De onderstaande twee hadden het maar wat gezellig, zo samen. Al weer druk bezig met een volgend seizoen. We noemen hem de Gewone rouwvlieg. Hij wordt ook wel Maartse vlieg genoemd, hoewel je hem nauwelijks in maart zult zien. Ze zijn nu wat aan de late kant, maar eind april zijn ze er meestal wel. ’t Is een bedrieglijke soort, ze hebben het vlieg in hun naam, maar het zijn eigenlijk muggen.

Rouwvlieg - maartse vlieg -

Rouwvlieg – maartse vlieg –

Het verschil tussen de heren en de dames is goed te zien. De mannen hebben veel grotere ogen, hier dus de onderste.

Advertentie

4 Reacties

 1. Is de eerste iet een slakkendoder?? Je hebt ze er weer knap opgezet.

  30 mei 2013 om 20:26

 2. Stuk voor stuk weer mooie strakke macro’s.
  Ik verbaas me er geregeld over hoe mooi ook al die vaak maar als vervelend ervaren vliegen in elkaar zitten.

  30 mei 2013 om 21:10

 3. Jan Voskuil

  mooie strakke macro’s maar de namen van insecten kan ik niet meer onthouden.
  Het zijn er teveel en ze lijken ook nog op elkaar dat heb ik dus opgegeven.
  maar ik geniet wel van deze mooie foto’s

  30 mei 2013 om 21:33

 4. Ik houd wel van vliegen op de foto … prachtige foto’s. Overigens hebben mannetjesvliegen altijd de ogen aan elkaar vast en de vrouwtjes ruimte ertussen. In dit geval is de grootte ook een verschil.

  31 mei 2013 om 13:07