Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

De paal op

Het trekt helemaal niet om momenteel buiten te zijn. ’t Is eind mei en ik loop nog steeds in de winterjas. Nachtvorsten na de IJsheiligen zijn dit jaar ook niet meer ongewoon. In die kou proberen de vogels er toch iets van te maken. Dat was duidelijk bij onderstaande Grutto.

Grutto - Skries -

Grutto – Skries –

Als de vogel staat te tetteren op een paal dan kan het bijna niet anders of er moeten ook jonge vogels zijn. Hopelijk kunnen die het nog een beetje warm houden anders is dit jaar mislukt als broedjaar.

Grutto - Skries -

Grutto – Skries –

Witte kwikstaarten staan wel vaker op een paal, maar als hij wacht tot je weggaat en dan de slootwal in duikt dan wordt daar in ieder geval gebroed.

Witte kwikstaart

Witte kwikstaart

Meestal wachten ze niet of zitten liever op het asfalt, zeker nu. Dat asfalt houdt de warmte nog iets vast.

Witte kwikstaart

Witte kwikstaart

Ze stonden niet allemaal op een paal tijdens deze veldrit, de uitzondering maakt de regel. Die uitzondering is deze keer een Kievit. Deze stapte parmantig rond in een grasveld. Maar of dat nu zo verstandig was?

Kievit -Ljip -

Kievit -Ljip –

U denkt misschien dat dit een oude foto is, gemaakt toen koning winter nog heerste. Het is echter een recente foto. De oorzaak van het geel ligt bij een goedje dat ik maar “rond-op” noem om geen merknamen te gebruiken. Verstandig van die Kievit om daar rond te lopen? De vogel weet niet beter, het is zijn / haar weiland. Binnenkort komen de ploeg en de vrachtwagens met de opgepepte mest. Als deze Kievit een nest heeft dan ligt dat binnenkort in een Lelieveld.

Advertentie

3 Reacties

 1. Zelf ben ik niet zo’n paalzitter, maar wat mij betreft kunnen ze zo langzamerhand het dak op met dit herfstige voorjaarsweer.
  Het zal voor jonge vogels niet makkelijk zijn momenteel. Ik was afgelopen week even bij het ooievaarsdorp bij Earnewâld, daar blijven de jongen allemaal diep weggedoken onder een van de ouders op het nest zitten.
  Als dit nog even zo doorgaat, dan hoeft de winterjas dit jaar niet naar de zomerberging.

  25 mei 2013 om 20:30

 2. Je hebt de weidevogels er weer haarscherp gefotografeerd! Het wordt geen lelieveld, lelies zijn allang gepoot. Het is eerder vernieuwing van grasland.

  25 mei 2013 om 20:45

 3. ooh shit dat roundup is het meest verschrikkelijke dat er is en de firma erachter is nog erger. Je akkermannetjes staat er prachtih op. hier zag ik tenminste wel al jonge mussen die al uit het nest waren tenminste nog een beetje jong grut. maar wat een verschrikkelijk jaar is het dit jaar. blèè. Onze aardbeien staan al drie weken in de bloei maar nog geen aardbei te zien, bloemkool groeit de pan uit maar er ontwikkelt zich nog geen krop, en de worteltjes willen niet eens boven de grond komen.

  25 mei 2013 om 21:22