Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Hangers

Ondanks het koude weer ontwikkelt de natuur zich toch redelijk snel. In het Wijnjeterper schar vliegen de eerste libellen en juffers weer. Een Vuurjuffer wist aan de camera te ontsnappen maar een Viervleklibel, toch vaak de eerste soort in een seizoen, bleef rustig aan z’n grasspriet hangen. Het zal hem wel te koud zijn geweest om een eind te vliegen.

Viervlek

Viervlek

Zo kon ik hem van dichtbij op’t portret zetten inclusief z’n facetogen.

Viervlek

Viervlek

Ook de minivlinders, korter dan een centimeter, zijn weer in redelijke aantallen aanwezig. Hieronder waarschijnlijk de Gevorkte mot (Schreckensteinia festaliella), een vrij zeldzaam vlindertje. Maar voor de zekerheid zet ik er toch een vraagteken achter.

Gevorkte mot ?

Gevorkte mot ?

Ook deze vlinder bleef rustig aan z’n blad hangen. Een echte vasthouder was echter de onderstaande mug. Ik heb geen idee hoe deze heet, hij zou als bijnaam “de vasthouder” moeten krijgen. Want hij was niet van plan m’n bril lost te laten. Ik kon wapperen wat ik wilde, deze bleef hangen. ‘k Heb het maar beschouwd als een uitnodiging voor een fotosessie.

onbekende mug

onbekende mug

Je vraagt je af hoe ze zich zo stevig kunnen vasthouden aan een glad brilleglas.

onbekende mug

onbekende mug

Pas toen er een collega vlieg langskwam liet deze los. ’t Zal toch de warmte van de bril zijn geweest (denk ik).

Advertenties

4 Reacties

 1. wat een geweldig mooie serie macro’s.

  22 mei 2013 om 17:58

 2. Dit zijn stuk voor stuk weer knappe macro’s, Geert. Even afgezien van die laatste vasthouder moet je wel geluk hebben gehad met de wind, lijkt me zo. Ik heb vanmiddag getracht wat klein grut op bloemen en bladeren te kieken, maar door de harde en vlagerige wind hield ik maar weinig scherpte over. Daarom heb ik me maar op wat minder beweeglijke omderwerpen gestort, zoals de eerste orchissen en het heidekartelblad. Daarmee had ik gelukkig wat meer succes.

  22 mei 2013 om 20:33

 3. Oh, een viervlek … Ik begrijp niet waar ze hier uithangen. Normaal heb ik die in eigen tuin maar ik heb er nog geen gezien. Misschien heb ik de vijver te grondig schoongemaakt in het najaar.
  Maar hij staat er gaaf op met zijn mooie facetogen. Die mug die geen mug is staat er ook heel mooi op, eigenlijk wel mijn favoriet.
  Wat het dan wel is? Het is een haft, met andere woorden, een ééndagsvlieg.

  23 mei 2013 om 17:08

 4. Knap stukje macrowerk.
  De lijm was te snel opgedroogd. 😉

  23 mei 2013 om 22:37