Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Zeer zeldzaam plantje

Zoals hierboven, zo staat hij omschreven in de literatuur, rode lijst, sterk afgenomen, zeer zeldzaam. Het Heidekartelblad.

Heidekartelblad

Heidekartelblad

In het Wijnjeterper schar zijn ze nog wel te vinden. Het is een tweejarig plantje. Vorig jaar heb ik er maar weinig gezien, een jaar eerder stonden er op een bepaalde plaats heel veel. Als het tweejarig patroon terugkeert moeten het er dit jaar ook veel worden. Op dit moment staat er nog slechts her en der verspreid een enkel plantje. De Friese naam is Heiderinkelbel. De plant is hol, je zou met het zaad in die holle plant kunnen “rinkelen”.

Heidekartelblad

Heidekartelblad

‘k Had voor het eerst sinds langere tijd mijn macrolens weer eens mee. ‘k Werd direct flink op de proef gesteld met de macro’s. Onderstaand zo ongeveer het kleinste onderwerp dat ik daarmee redelijk kan fotograferen. De Berkensigarenmaker, hooguit 4 millimeter lang. De bladeren verschijnen en direct daarna ook deze sigarenmaker. Het zit allemaal weer mooi in elkaar.

Berkensigarenmaker

Berkensigarenmaker

Een stuk groter was onderstaande, misschien een Kegelbijvlieg. Maar bij die bijachtigen moet ik altijd een slag om de arm houden, de verschillen zijn soms maar miniem. Vermoedelijk is het een Blinde bij (zie reacties).

Kegelbijvlieg

Kegelbijvlieg

In het vervolg moet de macrolens maar weer wat vaker mee. ’t Is wel meer gezeul, maar voor mij is het ook een manier om het mooie in de natuur te laten zien, ook al is het maar piepklein.

Advertenties

6 Reacties

 1. vooral de eerste foto is erg mooi belicht.

  6 mei 2013 om 19:51

 2. ank

  Geert, jij had toch ook vaak die geweldig mooie insecten?

  6 mei 2013 om 19:56

 3. Mooi dat het heidekartelblad er weer is. Vorige week heb ik er op één van bekende plekjes nog zonder resultaat naar uitgekeken. Het gaat nu ineens erg snel allemaal, sinds gistermiddag zijn er ook in ons tuintje weer insecten te zien.

  6 mei 2013 om 20:40

 4. Bijzonder mooi, inspirerend!

  7 mei 2013 om 17:26

 5. Cor VAN DEN HAM

  Fraaie fotos, het is wel heel lang geleden dat ik die een keer in Eernewoude vond tijdens een IVN werkkamp. De zweefvlieg is waarschijnlijk een “Blinde bij” Eristalis tenax, gezien de beharing op zijn ogen en afwezigheid van gele tarsen aan het einde van het eerste paar pootjes.

  8 mei 2013 om 22:04

  • @Cor:
   Dank voor het meedenken, het blijft altijd moeilijk, die determinatie. Je moet specialist zijn om die verschillen te kunnen plaatsen.

   9 mei 2013 om 11:30