Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Aan- of doorvliegers

Het is de periode van het jaar dat allerlei nieuwe soorten vogels zich hier in de omgeving melden. Een aantal heb ik al laten zien, sommigen kwamen vroeg, anderen wat later. Elk jaar is het echter de vraag of ik een tweetal kleinere vogels voor de lens krijg. Want het betreft meestal doortrekkers die hier even komen bijtanken. Gelukkig, dit jaar is het voor een deel weer gelukt. Bijvoorbeeld met het Paapje, ofwel de Paap. Een soort waar er niet heel veel van zijn.

Paap

Paap

Deze wilde wel even poseren maar bleef zeer alert om zich heen kijken, je kunt tenslotte nooit weten of er niet plotseling een roofvogel opduikt.

Paap

Paap

Dit is een mannetje en alleen in het voorjaar hebben ze deze kleuren in hun verenpakket. Dat maakt hem direct een opvallend vogeltje.

Paap

Paap

Het is de vraag of deze soort hier blijft. Soms wel, maar meestal zie je een paar weken lang en daarna niet meer. In de herfst komen ze vaak terug, dan met andere, veel meer fletse kleuren.

Tapuit

Tapuit

Als laatste een verre achterneef van de Paap, de Tapuit. Deze zat ver weg. Maar het is wel duidelijk: Ook deze soort is op trektocht. Misschien krijg ik de laatste nog ergens beter voor de lens, anders is dit het en moet ik wachten tot een volgend voorjaar om deze vogeltjes opnieuw in deze kleuren te kunnen zien. Dat maakt het elk voorjaar weer een beetje spannend.

Advertenties

5 Reacties

 1. Prachtig! Paapje noch tapuit heb ik zelf ooit zo mooi voor de lens gehad šŸ˜¦

  27 april 2013 om 17:43

 2. Schitterende opnames, leuk om zo mee te kijken.

  27 april 2013 om 18:55

 3. Mooie serie weer. De tapuit heb ik zelf ook wel eens kunnen fotograferen, met een paapje is dat me nog nooit gelukt.

  27 april 2013 om 20:21

 4. ank

  Alweer prachtig Geert. Het is klein, schrijf je, maar hoe klein kan ik zo niet beoordelen.
  Het is zo mooi dat ik graag op mijn Twitter deel.
  Oh ja de banner is evenzo weer heel erg mooi !

  27 april 2013 om 20:28

 5. Ik zal nooit een vogelaar worden, vrees ik. De 2e foto streelt voor mij de show.

  27 april 2013 om 23:27