Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Mooi buiten, maar …..

Van achter het raam lijkt het zo mooi, alles is zonovergoten (tenminste hier in het noorden),

zonovergoten landschap

zonovergoten landschap

Hier en daar lopen ook al koeien buiten. Onderstaand het Limousin koeienras, een vleesras, dat waarschijnlijk een andere benadering vraagt dan de standaard melk-koeien. Eerst zal er gras moeten groeien voordat een boer eventueel de koeien naar buiten laat gaan. Op deze foto staan lang niet alle koeien die buiten liepen, het was een complete kudde, inclusief kalveren.

koeien in de wei

koeien in de wei

Ja, het is zonovergoten en het lijkt zo mooi. Maar het is koud en vooral ook droog. De graslanden zijn nog bruin, het groen moet nog doorbreken.

zonovergoten landschap

zonovergoten landschap

Op de radio hoorde ik vandaag dat code oranje is uitgeroepen voor de weidevogels, ze kunnen in die droge, harde grond nauwelijks eten vinden. Boeren werden gevraagd wat eerder te ploegen of desnoods het land tijdelijk onder water te zetten (plas-dras). Het moet ook allemaal maar kunnen, natuurlijk.

Klein hoefblad

Klein hoefblad

De eerste planten laten hun bloemen intussen ook weer zien. Vaak is dat het Klein hoefblad, een kaalbloeier.

Klein hoefblad

Klein hoefblad

Zo ook nu (voor mij), het begin is er. Het kan weer mooi worden buiten, maar …….., “geduld is zulk een schone zaak”.

Advertentie

5 Reacties

 1. Die koude blauwe lucht levert prachtige plaatjes op, zeker als er af en toe ook nog wat wattige wolkjes voorbij drijven. Maar je moet niet te ver bij de auto vandaan komen. Het is mij nog steeds te koud voor echte fotokuiertjes, maar ik kom mijn tijd achter het raam bij de warme cv ook wel door. Hopelijk komt het goed met de weidevogels, maar het ziet er momenteel triest uit.

  5 april 2013 om 15:55

 2. Mooie landschapsfoto’s, en het klein hoefblad is voor mij altijd een teken dat de lente niet ver meer is. Wat de weidevogels betreft: midden volgende week zou het volgens de laatste weerberichten gaan regenen. Hopenlijk gaat het voedselzoeken dan weer een stukje gemakkelijker. Ze hebben het immers ook zo al wel moeilijk genoeg.

  5 april 2013 om 16:43

 3. Prachtige foto’s – wat verlang ik naar de lente.
  ria

  5 april 2013 om 19:34

 4. Het is zoals je zegt: het moet wel allemaal kunnen. Wij landbouwers zijn net als de weidevogels afhankelijk van de weersomstandigheden. Met vorst in de grond kun je niks op het land beginnen – niet ploegen etc.. En zomaar een plas-drasgebied creëren gaat ook niet. De natuur gewoon z’n gang laten gaan en afwachten, er zit niet veel anders op. Ik wacht nog steeds op de grutto… .

  6 april 2013 om 13:33

 5. laura pasch

  Heerlijk die zon!!

  9 april 2013 om 20:23