Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Iriserend – foeragerend

Het is vandaag 1 april en wat hieronder staat is geen grap. Vanaf vandaag is het kievitseieren rapen weer verboden, ook in Fryslân. In totaal zijn er in de afgelopen maand in deze provincie slechts zeventien eieren geraapt. Dat betekent dus 17 keer een sms-je. D’r zal hier en daar ook nog wel eens eentje illegaal zijn meegenomen. Maar ook dan is het aantal bijzonder laag, men had een vergunning voor 6300 stuks.

Vandaag ben ik maar eens een uurtje Kieviten gaan kijken. De zon scheen volop en dan kleurt hun verenpak het mooist.

Kievit

Kievit

Door de lichtbreking op hun vleugels worden de kleuren iriserend weergegeven.

Kievit

Kievit

Verreweg de meeste Kieviten zaten vandaag stil op het land. Op bepaalde plaatsen zaten ze in groten getale op het asfalt, dat de zonnewarmte goed vasthoudt.  Voor mij was het een record zoveel van deze vogels in de berm stonden of op het asfalt.

Kievit

Kievit

Hier en daar was er ook eentje druk aan het foerageren. Ze staan dan stil, lopen snel een eindje en slaan plotseling toe. Ik kreeg vandaag ook eentje voor de lens die aan het trappelen was. Daarbij trappelen ze met één poot op de grond, in de hoop dat er dan een worm naar boven komt. Dat lukt het beste als de grond nat is na regen. Van deze trappelende Kievit en nog een soortgenoot heb ik een kort filmpje gemaakt.

De “trappelaar” zit in het eerste deel, in het tweede deel wordt er “standaard” gefoerageerd. Door de wind waaide hij ook nog bijna “uit de broek”.

Advertenties

2 Reacties

  1. laura pasch

    Inderdaad mooie kleuren in het zonlicht!!

    1 april 2013 om 19:32

  2. Reblogged this on Melkveebedrijf Stelling.

    15 april 2013 om 01:25