Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Nieuwe geluiden

Het lijkt alsof de Kieviten zich voorlopig hebben terug getrokken uit deze omgeving. Laten we hopen dat ze nog terug komen. Anders wordt het wel erg stil in de weilanden. Gelukkig is er wel een andere druktemaker terug, de Scholekster. Voorlopig zitten de meeste nog even in de sociëteit zoals hieronder.

Scholeksters in sociëteit

Scholeksters in sociëteit

Maar er zijn er ook die hun plekje langs de waterkant al weer hebben opgezocht.

Scholekster

Scholekster

Het is geen echte trekvogel. ’s Winters zitten ze vaak bij grote wateren of aan de zeekust. Ze moeten die lange snavel wel in drassige grond kunnen steken. Ook met de vorst van de laatste week lukt dat waarschijnlijk toch nog wel goed.

Scholekster

Scholekster

Ze zijn altijd herkenbaar als ze in de vlucht zijn, het zwart-wit op hun rug is dan onmiskenbaar.

Scholekster

Scholekster

Maar nog duidelijker is hun roep, een schel piiiieeeet en dat dan meer of minder in de herhaling. Gelukkig, je hoort weer nieuwe geluiden. Het voorjaar nadert, misschien langzaam, maar wel zeker.

Advertentie

2 Reacties

  1. De scholekster heb ik nog niet gehoord of gezien. De wulp en kievit roepen een beetje miezerig.

    14 maart 2013 om 20:44

  2. Het is ook maar net waar en wanneer je ergens langs komt, volgens mij.
    In de buurt van Nij Beets heb ik gistermiddag in diverse weilanden meer kieviten gezien dan de afgelopen jaren, zonder dat ze in groepen bij elkaar zaten. Op een plekje waar ik eigenlijk elk jaar de eerste groep scholeksters fotografeer, was gistermiddag geen vogel te bekennen.

    14 maart 2013 om 22:38