Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Dun ijs of geen

Het was misschien beter een filmpje van het onderstaande te maken. Maar ik ben ook niet op alles voorbereid, het blijft dus bij foto’s.

Een Wilde eend (woerd) schuifelde parmantig over het ijs.

Wilde eend op ijs

Wilde eend op ijs

Eén-nachts-ijs, zo kun je dat ijs het beste omschrijven. Plotseling ……, helemaal onverwacht ……, “krakte” deze eend door het ijs.

Wilde eend zakt door het ijs

Wilde eend zakt door het ijs

Even dobberde hij in het water.

Wilde eend drijft tussen het ijs

Wilde eend drijft tussen het ijs

Voor een eend is dit geen probleem, hij klauterde weer parmantig op het ijs en kuierde rustig verder. ’t Was komisch om te zien. Alles als gevolg van een winter die constant heen en weer blijft switchen tussen en vriezen en dooien. IJsvorming is er nauwelijks, zo weinig dat zelfs een eend er niet op kan lopen. Wel ijs waar deze eend zich in kon spiegelen.

Wilde eend klautert op het ijs

Wilde eend klautert op het ijs

In die gevallen waarin er toch ijsvorming heeft plaatsgevonden is het goed om eens bij wakken te gaan kijken. Daar kun je met een beetje geluk een andere eendensoort bewonderen. De Grote zaagbek. Een echte duikeend die vissen als prooi opduikt. Deze vogel moet dus een wak zien te vinden zodat hij nog kan duiken. In zo’n wak dobberde zo’n mannetje (woerd) Grote zaagbek rond. Normaal gesproken gaan ze er rap vandoor als ze een mens zien maar nu wilde hij z’n visstek toch maar niet verlaten.

Grote zaagbek

Grote zaagbek

’t Is een grote eend met witte flanken en een groene kop, met een rode snavel. Aan die snavel een zwart haakje.  Tenminste, als het een woerd is, de vrouwtjes zijn grijzer en hebben een roodbruine kop.

Grote zaagbek (m)

Grote zaagbek (m)

Ze hebben iets wat op zaagtanden lijkt in de bek, helaas zijn die op deze foto niet te zien. Bedoeld om een glibberige vis goed vast te kunnen houden. Hun naam is dus een heel logische.

Advertentie

5 Reacties

 1. En zo kan ook de na-winter mooie plaatjes opleveren.
  Maar het is mij momenteel eerlijk gezegd wat te koud om bij een wak te gaan zitten wachten …

  20 februari 2013 om 20:35

 2. De zaagbek vind ik weer een mooie vangst. Ik heb geen idee of ze hier ook voorkomen. Ook eenden zijn heel schuw, zodra je aan komt lopen, vliegen ze weg. Ik vind het al heel knap dat je er 1 voor je lens krijgt.

  20 februari 2013 om 22:09

 3. Onze wilde eend is een goede vlieger en zwemmer, maar het lopen gaat toch een stuk minder. ‘Parmantig’ zou ik zijn onbeholpen waggelende gangetje dan ook niet gauw noemen, geloof ik… Maar laat ik niet zeuren, want de foto’s zijn wel hilarisch. En ook de zaagbek staat er mooi op!

  20 februari 2013 om 23:42

 4. Door je verhaal erbij kan ik me het tafereeltje wel filmisch voorstellen, en moet zelfs glimlachen. Zaagbekken vind ik altijd de moeite waard, heel aparte beesten vind ik dat.

  21 februari 2013 om 11:33

 5. Deze liet dus niet zijn tanden zien.
  De foto van de weerspiegelende eend is mooi.
  Je hebt je dus daar goed vermaakt bij het ijs / wak.

  23 februari 2013 om 00:01