Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Winterse nabrander

Aan fotograferen ben ik nauwelijks toegekomen in de afgelopen week. Daarom volgt hieronder een winterse nabrander van vorige week. Het was koud in westelijk Fryslân, zeker daar waar het landschap weids en ruim is, zodat de wind vrij spel heeft.

kerk Westhem

kerk Westhem

De sneeuw was voor een deel van het land afgewaaid en hoopte zich vooral op in die plaatsen waar nog een beetje luwte was, bijvoorbeeld in de oevers van kanalen. Het ijs was glad en gitzwart.

omgeving Blauwhuis

omgeving Blauwhuis

Midden in die grote kale vlakte lag een Knobbelzwaan energie te sparen. Als het zo koud is lopen ze zo weinig mogelijk en proberen vooral liggend te grazen.

Knobbelzwaan op laag energieverbruik

Knobbelzwaan op laag energieverbruik

deze was alleen, er was nergens een partner te bekennen.

Knobbelzwaan op laag energieverbruik

Knobbelzwaan op laag energieverbruik

Bij het Pikemar was het ook koud, ook hier lag mooi ijs.

Pikemar

Pikemar

Het winterweer deed me goed, helaas dat is voorbij en de nattigheid slaat weer toe. Als je nu weer door hetzelfde veld rijdt is alles groen.

kerk Westhem (bewerkt)

kerk Westhem (bewerkt)

De kerk van Westhem stond als een kil fort midden in die kale, koude, vlakte. Daar heb ik iets aan gedaan door wat warmte in de foto te brengen.

Advertentie

2 Reacties

 1. De foto met de kerk omringd door de vlakte is een echt Fries plaatje.
  Je warmte inbrengen in het plaatje is goed gelukt.
  Foto 2 vind ik ook erg mooi door de grillige loop van de vaart.

  30 januari 2013 om 23:27

 2. Ik heb sinds zaterdag ook geen foto meer gemaakt, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat Aafje bij storm en regen maar liever met de auto naar haar werk reist. En daar heeft ze ook alle recht op, want in de winterperiode stapte ze dagelijks dapper op de fiets.
  Winterlandschappen vervelen me gelukkig nog lang niet. Van jouw serie vind ik de eerste van de kerk toch wel het mooist.

  31 januari 2013 om 00:31