Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Zwerfstenen

Als je via de Hallingenweg onder Mûnein (Moleneind) in Tytsjerkteradiel rijdt kom je op een bepaald moment langs een parkeerplaatsje waar misschien vier auto’s kunnen staan. Bij de weg staat een bordje “Geologisch monument”. Let je even niet op of heb je de aandacht alleen maar bij de bocht in de weg dan loop je de kans een bijzonder monument te missen. Een monument dat verder wat verstopt ligt achter een bosje. Een klein stukje door dat bosje lopen brengt je bij een vijver met daarin veel keien. Dat is wat het op het eerste gezicht lijkt.

geologisch monument Mûnein

Bekijk je het vanaf een hoger standpunt dan zie je dat er wel een soort van structuur in het geheel zit. Aan de overkant van de vijver ligt een dikke zwerfkei.

geologisch monument Mûnein

Op die zwerfkei vindt je een informatiepaneel. Dan wordt duidelijk dat het eiland in het midden van de vijver zo ongeveer de vorm van Noorwegen, Zweden en Finland heeft.

geologisch monument Mûnein

Dat eiland is opgebouwd van zwerfkeien. De bedenker, Jan Faber, heeft jarenlang zwerfstenen verzameld. Die stenen hebben hun herkomst in Scandinavië en zijn hier met het ijs naar toe geschoven. Wat Faber heeft gedaan is die stenen op het eiland zo ongeveer op de streek van herkomst neer te leggen.

geologisch monument Mûnein

Wat mij dan opvalt is dat vooral de “dikkerds” uit Noorwegen zijn komen aanschuiven.

geologisch monument Mûnein

Ik had er rustig weer bij, het water lag er strak en spiegelend bij.

geologisch monument Mûnein

Normaal heb ik niet zoveel met zwerfstenen, maar dit is toch wel een bijzonder monument.

Advertentie

6 Reacties

 1. ank

  Prachtig, een steen is meer dan steen. Overal waar ik kom neem ik een steen(tje) mee, zelfs als dat niet mag….. Herinneringen van steen

  7 november 2012 om 18:14

 2. Goed dat je dit weer eens onder de aandacht brengt, Geert.
  Ik kom zelden of nooit in die hoek, maar ik moet er toch echt eens naar toe om dat goed te bekijken. Misschien maar eens combineren met een bezoek aan het IJstijdenmuseum in Buitenpost.

  7 november 2012 om 20:42

 3. ank

  7 november 2012 om 22:12

 4. De zwerfkeien komen in combinatie met het water juist mooi uit. Mooie weerspiegelingen.
  Ook wij zijn hier tijdens de ijstijd goed bedeeld.
  De vorige eigenaar van ons huis is creatief bezig geweest met zwerfkeien. Heb je toen je hier was onze schoorsteen in de woonkamer gezien? Het was niet direct onze keus en dus ook niet jouw smaak. 😉

  9 november 2012 om 17:46

  • @Jetske:
   Ik herinner het me nog vaag. Volgens sommigen die mij kennen heb ik geen smaak, dus onthoud ik me altijd van commentaar over dat soort zaken.

   10 november 2012 om 17:36

 5. Hier ga ik zeker een keer heen!

  10 november 2012 om 19:42