Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Parasolzwam

Ze horen voor mijn gevoel onlosmakelijk bij elkaar, de Delleboerster heide samen met het Diakonievene en grote paddestoelen. En wel speciaal dan de parasolzwammen. Tijdens een bezoekje leek het er eerst niet op dat ze er al waren. Ze kunnen daar al heel vroeg in het seizoen, soms nog wel in de zomer, de hoed opsteken. Het bleef eerst bij een forse bovist.

Bovist

Maar na enige tijd kreeg ik toch een parasolzwam voor de lens. Hoewel hij het Grote ….. vooraan in z’n naam heeft staan was dit in verhouding een kleintje.

Grote Parasolzwam

Verder was er nog eentje in de groei, het beginstadium.

Grote Parasolzwam

Ze zijn daar momenteel bezig met houtkap en andere gemechaniseerde werkzaamheden. Daardoor is er waarschijnlijk ook wel het één en ander plat gereden. Veel meer parasols heb ik dan ook niet gezien. Terwijl het enorme paddenstoelen kunnen worden, wel tot dertig centimeter hoog.

Grote Parasolzwam

Typerend voor de soort zijn die schubben op de hoed en de losse ring aan de steel. Een ring die je heen en weer kunt schuiven.

Grote Parasolzwam

Over een paar week nog maar eens kijken, wie weet, misschien tref ik dan wat forsere exemplaren.

Advertentie

5 Reacties

 1. Ik dacht dat ze ook eetbaar zijn, net als eekhoorntjesbrood – zie ik dit jaar hier heel veel staan -: ik waag me er niet aan… !

  11 oktober 2012 om 20:05

 2. Hoi Geert,

  Mooi gebied daar, wij komen geregeld op de Delleboerster heide, mooi rondje om te lopen op een zondagmiddag. Als ze eetbaar waren dan heb je aan zo’n ding trouwens genoeg voor een heel gezin.

  Groeten, Robert

  11 oktober 2012 om 20:43

 3. In het Diakonieveen was op 17 september nog geen parasolzwam te zien, maar ook toen werd er al met groot materieel gewerkt in het bos.
  Mooi dat de grote parasolzwammen er intussen wel zijn.

  11 oktober 2012 om 22:14

 4. Mooie serie. Complimenten!

  12 oktober 2012 om 19:23

 5. Mooie foto’s! Mooi vanuit zo’n laag standpunt!

  13 oktober 2012 om 15:06