Afloop vlinderseizoen
Op een mooie dag vliegen er nog best wel veel vlinders rond. Dat zal nog wel voortduren tot de eerste stevige nachtvorst. Maar de diversiteit neemt wel af. Hieronder een verzameling van de wat minder vaak geziene soorten in de afgelopen weken.
Eerst het Koevinkje. Deze vlinder is het mooist en ook het best te herkennen aan de onderkant van de vleugels. Daarop zijn een aantal ogen zichtbaar.

Koevinkje
Aan de bovenkant van de vleugels zie je die ogen van de achterkant soms nog doorschemeren. Verder is de vlinder aan de bovenkant egaal bruin.

Koevinkje
Dit Koevinkje heeft “knotsen” op het uiteinde van de antennes, het onderscheidende kenmerk voor dagvlinders. De rest van de verzameling van vandaag heeft die “knotsen” niet, het zijn dus nachtvlinders, hoewel sommige ook wel overdag vliegen.
Hiervan eerst een minivlinder, niet langer dan een centimeter. Deze behoort bij de bladrollers, waarvan er zoveel soorten zijn dat ik niet een precieze naam weet.

Bladroller
De volgende is mogelijk een stippelmot of een bandspanner, roomwit met bijna bruine dwarsbanden.
Update: Dit is een Bosspanner (Scopula immutata), zie reacties.

Bosspanner
De volgende is ook een spanner. Meestal zoek ik hooguit een kwartiertje naar een naam. Het is me bij deze niet gelukt. Wel opvallend was dat deze het achterlijf omhoog stak. Toen ik dat vanaf de zijkant probeerde vast te leggen had deze geen zin meer om stil te zitten.
Update: Dit is een Oranje agaatspanner (Eulithis testata), zie reacties.

Oranje agaatspanner
De laatste is een Gewone bandspanner.

Gewone bandspanner
Ze zijn er nog, maar de spoeling wordt wel steeds dunner. Na een toch niet al te goed vlinderseizoen is het goed om toch nog deze soorten voor de lens te krijgen. Nu is het weer wachten op een zonnige dag.
Beste Geert,
Leuk nog even wat fotos van wat moeilijkere vlindertjes. Die stippelmot heet Scopula immutata, Bosspanner, die fraaie oranje is een Eulithis testata, Oranje agaatspanner, en de laatste is inderdaad Epirrhoe alternata, Gewone bandspanner. Dat kleine motje is voor mij nog een beetje te moeilijk.
13 september 2012 om 20:08
@Cor:
Hartelijk dank voor deze reactie. Het is goed dat er specialisten meekijken want het is soms erg moeilijk om de nachtvlinders een goede naam te geven.
14 september 2012 om 01:00
Kijk dat is nu weer makkelijk dat Cor bij je meeleest.
16 september 2012 om 19:22