Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Sperwer

’t Zijn een beetje de genieperds onder de roofvogels, de Sperwers. Ze kunnen een poos stil zitten en dan plotseling heel snel naar een prooi vliegen. Ik heb ook redelijk vaak gezien dat ze door een sloot vlogen en plotseling vanuit die sloot omhoog schoten naar een prooi. Dat gebeurde deze keer min of meer voor mijn ogen. Een jonge Spreeuw was de klos. De Sperwer vertrok onmiddellijk met z’n prooi. De spreeuw liet al schreeuwend weten niet mee te willen, maar had geen schijn van kans. Een eind verderop landde de Sperwer met z’n prooi in een greppel.

Sperwer (met prooi)

De spreeuw heeft zich nog een tijdlang verzet, maar uiteindelijk ging het licht uit voor deze vogel. Al die tijd zat de Sperwer met z’n vleugels gespreid over de prooi heen.

Sperwer

Na enige tijd klom de Sperwer uit de greppel. Daarna ben ik wat dichterbij “geslopen”. Deze foto moest wel tussen draden door worden gemaakt. Na enige tijd vertrok de Sperwer met prooi en verdween ergens tussen de lage bomen. En die prooi? Die staat niet op de foto, misschien ook maar beter zo.

Sperwer

Echt vrolijk werd ik niet van de worsteling, het duurde me te lang. Gelukkig waren de gekleurde akkerranden niet ver weg

akkerrand vol bloemen

om de zaak weer wat op te fleuren.

wildbloem

Dit gebeurt dagelijks in de natuur, eten en gegeten worden. Ik heb het eerder geschreven: deze roofvogels zijn allemaal ook slachter. Ze moeten zelf hun eigen kostje opscharrelen. Dat is een hard gelag en dat was te horen ook.

Advertenties

4 Reacties

 1. Wreed is het wel als toeschouwer maar volkomen normaal. Zo’n vogel slacht alleen wanneer hij honger heeft, en niet alvast 20 vogeltjes om in de diepvries te stoppen. Als je het zo bekijkt is de mens veel wreder.
  Ik vind het vooral een mooie kleine roofvogel, die ik hier regelmatig in de tuin zie … maar nooit voor mij wil poseren.

  9 september 2012 om 11:06

 2. Schitterend mooi beest zo’n sperwer. Helaas kom ik hem net als de havik weer weinig tegen. Meestal zijn het Buizerds,Torenvalken en kiekedieven.

  9 september 2012 om 22:35

 3. Mooi om zo’n sperwer aan te treffer tijdens zijn werkzaamheden.
  Zo te zien heb jij de nog bloeiende akkerrand aan de Mersken ook gevonden. šŸ™‚

  10 september 2012 om 14:37

  • @Jan K.:
   Er zijn meerdere plaatsen in de buurt waar je bloeiende akkerranden vindt. Ook langs de Skieppeleane in Ureterp stonden veel wildbloemen. Deze bloemen zijn overigens net allemaal afgemaaid en nu staat er alleen nog de maĆÆs.

   10 september 2012 om 17:12