Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Hier en daar wat wantsen

Als je macrofoto’s wilt maken voelt het momenteel net alsof je de natuur moet uitwringen om nog wat onderwerpen te vinden. Veel is er niet meer te vinden. Min of meer een uitzondering daarop zijn de wantsen, daarvan vindt je hier en daar nog wel enkele. Bijvoorbeeld de Kleidocerys resedae, een piepklein wantsje, hoewel je dat op de foto op het eerste gezicht niet zou zeggen. Schijnbaar leven ze vaak in grote groepen. Hieronder een groepje van drie.

Kleidocerys resedae

En een groepje van twee. Het doorzichtige deel van hun vleugels valt goed op.

Kleidocerys resedae

En nog twee. Ze zijn zodanig aan elkaars nabijheid gewend dat ze regelmatig over elkaar heen klimmen, zoals hieronder. Bij de bovenste van de twee kun je nog net zien dat ook deze soort facetogen heeft. Dit geklauter zie je vaker bij deze soort en het heeft niets met een paring te maken.

Kleidocerys resedae

Een stel Groene stinkwants was daarmee wel bezig. Wat mij dan opvalt is die rode mijt op de linker achterpoot van de bovenste.

Groene stinkwants

Ze zitten vaak mooi stil in deze toestand.

Groene stinkwants

Opdat er volgend jaar weer meer wantsen zijn. Want nu zie je slechts nog hier en daar.

3 Reacties

 1. Jouw insectenfoto’s blijven altijd verbazen, geweldig wat een gevoel voor detail. Groots.

  29 augustus 2012 om 21:09

 2. Mooi scherpe foto’s, hoe kleiner het beestje hoe lastiger dat is. Knap daarom dat er zelfs iets van facet te zien is.

  Ik zie hier in Limburg dit jaar maar heel weinig wantsen. Ik denk dat de late winterse maand februari de boosdoener is. Andere insecten zijn er echter wel nog volop … hoewel het dit jaar niet echt interessante exemplaren zijn (in Nederland)

  30 augustus 2012 om 11:43

 3. Het macroseizoen loopt inderdaad op zijn eind, maar jij hebt hier toch weer een lekker scherpe serie neer weten te zetten.
  Het vlinderjaar lijkt in de laatste weken nog wel aan een inhaalrace bezig, maar ze laten zich nog steeds moeilijk in beeld brengen.

  30 augustus 2012 om 15:32