Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Samen op een bankje

Nee ………, dit is niet een romantisch verhaal, wel een verhaal over een eigenaardige ontmoeting. Want nadat ik afgelopen dinsdag de Blauwe knopen en dergelijke had gefotografeerd (klik hier) ben ik doorgelopen naar de vennen in het zuidelijk deel van het Wijnjeterperschar. Met slechts één doel: nog een juffer of zo te fotograferen. Dus stalde ik mijn fototas op het bankje dat daar staat en ben maar eens de oeverbegroeiing gaan bekijken. Met weinig resultaat overigens, alleen een Koraaljuffer liet zich fotograferen.

Koraaljuffer

In de buurt hoorde ik ook nog een specht kikken, dus besloot ik me rustig te houden en op het bankje af te wachten of die specht zich wilde laten zien. Tijdens het wachten keek ik eens opzij. Aan de andere kant van het bankje ontdekte ik opeens een tweede bankzitter. Die was er eerst niet en had zich in mijn rustperiode dus omhoog gewerkt. Bijzonder, want schuw …., dat zijn ze die Levendbarende hagedissen.

Levendbarende hagedis op bankje

Na eerst een foto van afstand te hebben gemaakt, die had ik dan maar vast, heb ik me langzaam van het bankje laten glijden om te proberen iets dichterbij te komen. Het moet een komisch gezicht zijn geweest, ik ben waarschijnlijk nog nooit zo in slow motion van een bank afgegleden. Ik wilde niet over hem heen buigen, dan ging hij er zeker vandoor, maar de hagedis zo laag mogelijk en zoveel mogelijk van de zijkant benaderen. Het lukte, hij bleef zitten en de verwachting was dat hij wel zou vertrekken bij de eerste klik van de camera.

Levendbarende hagedis

Maar niet heus ……, ook nu bleef de hagedis zitten, dus volgde er weer een klik van de camera. Nog steeds geen beweging.

Levendbarende hagedis

In super slow motion ben ik nog een stukje dichterbij gekropen, de lens was misschien maximaal 25 centimeter bij de hagedis vandaan. Nog een klik ………….

Levendbarende hagedis

Toen was het ook voorbij, want daarna was de zoeker van de camera leeg, geen Levendbarende hagedis meer te bekennen. Gelet op de groene glans op sommige delen van zijn huid is het waarschijnlijk een vrouwtje of een nog niet volwassen exemplaar. Nu heb ik wel eerder een Levendbarende hagedis gefotografeerd, maar dat ze naast je op een bankje komen zitten, dat was me nog nooit gebeurd.

Toen ik na afloop van de fotosessie ging staan voelde ik dat mijn broek ter plaatse van de knieën doorweekt was. Dat was echter nog niets, ik had niet goed naar de lucht gekeken. Direct daarop kreeg ik toch een plensbui over me heen. Maar uiteindelijk is alles toch weer goedgekomen.

10 Reacties

 1. Jetskefotografie

  ik heb het altijd wel gezegd, je bent een vredelievend uitziende man, ze willen best samen met je op een bankje zitten. Geweldig dat je zo dichtbij kon komen.

  25 augustus 2012 om 18:06

 2. Ooit heb ik zelf Hagedissen in een bak gehouden.
  Nu geniet ik toch meer van vrijlevende exemplaren.
  Deze foto’s zijn mooi om naar te kijken.
  Fijn dat jij jouw ervaring met ons hebt willen delen.
  Vriendelijke natuurgroet

  25 augustus 2012 om 18:24

 3. prachtige foto’s.

  25 augustus 2012 om 18:51

 4. Superfoto’s van een mooie ontmoeting. Nu zie ik ook pas hoe klein ze zijn.

  25 augustus 2012 om 20:19

 5. Eerst en vooral even opmerken dat je weer een prachtige serie hebt gemaakt. Weer een typisch geval van ‘optimaal profiteren’.
  Dat bankje zou moeten kunnen praten, want daar spelen zich af en toe mooie taferelen af.
  Gistermiddag zat ik er in gezelschap van een libel. Morgen de foto’s daarvan. 🙂

  25 augustus 2012 om 22:47

 6. Voor zulke foto’s had ik ook wel een plensbui over!

  26 augustus 2012 om 10:53

 7. Wow, prachtig!

  26 augustus 2012 om 11:08

 8. Ze was natuurlijk ook helemaal gefixeerd om te zien hoe zo’n mens in slomo van een bank glijdt … zoiets ziet zo’n hagedisje ook niet elke dag 🙂
  Prachtig scherp in beeld gebracht, af en toe een gelukje wat je de wereld om je heen doet vergeten. Zoals … buitjes …

  26 augustus 2012 om 11:19

 9. hier zou ik ook een plensbui voor over hebben…

  knap werk !

  26 augustus 2012 om 18:26

 10. schitterend, zo gefocust dat je de omgeving niet meer waarneemt, ik herken dat wel. Maar met zoiets bijzonders voor je lens vind ik dat niet gek. Schitterende foto’s, ze gunde je het gewoon want ze heeft je recht aangekeken 🙂

  29 augustus 2012 om 20:47