Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Knopen en zo

’t Ging helemaal mis vanmiddag. De hele dag lang was er op de buienradar geen bui te zien. Tot er om half vier ’s middags zomaar eentje uit het niets bij Heerenveen ontstond. Een dik kwartier later was hij bij ons in de buurt. Regenen is niet het juiste woord, stortregenen is beter. Daar stond ik dus met mijn elektronica in het Wijnjeterper schar. Hoe mooi je thuis de douchestraal ook afstelt, zo egaal als in die bui kun je hem niet krijgen. Voorover gebogen om de camera maar niet nat te laten worden ben ik drijfnat bij de auto aangekomen.

Het begon zo mooi. De Blauwe knoop bloeit ook weer in It Skar. Ook nu weer een plant van de Rode lijst van bedreigde planten als algemeen, maar sterk afgenomen.

Blauwe knoop

Ze hadden bezoek, hoofdzakelijk van zweefvliegen.

Blauwe knoop met zweefvlieg

Van opvallend veel Pendelzweefvliegen.

Blauwe knoop met Pendelzweefvlieg

De Blauwe knopen werden “omzoomd” door de veel kleinere gele Tormentil. Daar was het ook druk met zweefvliegen, zoals hieronder het Groot langlijfje.

Groot langlijfje op Tormentil

Sprinkhanen waren ook aanwezig, maar heel alert.

Krasser

Behalve bovenstaande Krasser, die het allemaal maar liet gebeuren.

Onderweg naar huis heb ik geen hooi en dergelijke meer op het land zien liggen. Gelukkig maar, want voordat het dan weer droog is na zo’n bui …………

Advertentie

7 Reacties

 1. Hier in Groningen plensde het ook. Zag op de Buienradar in de retrograde hoe hij ontstond, en bij de KNMI dat er overal onweer werd verwacht, behalve dan bij ons in het Noorden. Nou het was dus andersom. Vorig jaar heb ik bij zo’n bui, tussen Roderwodle en Matsloot een camera verspeeld, hoop dat die van jou gespaard is gebleven?

  21 augustus 2012 om 18:54

 2. Jetskefotografie

  Als ik maar ook enigszins het idee heb…dan neem ik mijn fleecejas met daarin een vuiniszak mee.
  Maar zo uit het niets een stortregen, dat is wel vervelend voor je apparatuur.
  Je foto’s zijn in ieder geval droog overgekomen.
  Prachtig die blauwe knoop.

  21 augustus 2012 om 21:44

 3. Hopelijk is je apparatuur nog heel. Want het kwam idd met bakken tegelijk naar beneden. 5 seconden buiten en je was doorweekt! Khad al via buienradar gezien dat de bui zowat uit niets onstond net ten westen van heerenveen. Het had iedereen kunnen overkomen want wie houdt er nu rekening mee dat dat kleine blauwe puntje uitgroeit tot zo’n hoosbui.

  21 augustus 2012 om 22:26

 4. Ons tuintje stond binnen de kortste keren blank gistermiddag, na afloop van de bui zat er 13,5 mm water in de regenmeter.
  Ik heb al een paar jaar lang standaard een plastic tasje bij me. Dat is me bij een dergelijke bui al eens van pas gekomen om de camera droog te houden. Verder heb ik het al meerdere keren gebruikt om droog te kunnen zitten op een nat bankje.
  Enfin, hopelijk heeft je camera het overleefd.

  22 augustus 2012 om 12:50

 5. @Allen:
  Het heeft moeite gekost, maar ik heb het spul redelijk droog kunnen houden. Het werkt allemaal nog, gelukkig.

  22 augustus 2012 om 17:59

 6. Mooie foto’s!
  Zonnige zomergroet

  23 augustus 2012 om 13:07

 7. mooie foto s geert.

  25 augustus 2012 om 18:19