Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Komkommer- en andere spinnen

Spinnen, je hebt ze in alle soorten en maten. Ze zijn voortdurend bezig andere insecten te vangen. In principe hebben ze allemaal acht poten en acht ogen, hoewel je die ogen vaak moet zoeken omdat ze niet opvallen. Van de meeste ken ik de namen niet. De onderstaande in misschien een huisspin.

spin

De volgende krijgt van mij ook geen naam, ‘k vond hem alleen wel opvallend met die “opgeblazen” hals. Hij liet wel mooi z’n acht poten zien. Voor bij z’n kop zit ook nog iets dat op poten lijkt. Dat zijn echter de palpen.

spin

De onderstaande is misschien een renspin. Hij heeft z’n beide palpen nog, maar is zo te zien de helft van z’n poten kwijt.

spin

Behalve de Kruisspin is er nog eentje waarvan ik de naam wel ken, dat is de Komkommerspin. Een Piepklein spinnetje met een opvallende groene kleur (waar ze hun naam aan danken) en een rode punt op het achterlijf bij de spintepels.

Komkommerspin

Verder hebben ze een roodbruin borststuk. Bij de onderstaande vraag ik me af of hij (toevallig?) ook nog een rupsje aan het meezeulen is.

Komkommerspin

Het is moeilijk om al die kenmerken in één keer op de foto te zetten. Bij de onderstaande is het toch nog redelijk gelukt.

Komkommerspin

Spinnen, geliefd zijn ze vaak niet. Maar mooi zijn sommige toch wel.

Advertentie

6 Reacties

 1. Hoe groot is piepklein?
  Zo op je foto valt het spinnetje lekker op.
  Ik heb geen hekel aan spinnen. Tenminste zolang ze ongevaarlijk zijn.

  19 juli 2012 om 21:31

  • @Jetske:
   piepklein is in dit geval een bolletje (zonder poten) van zo’n 5 millimeter.

   20 juli 2012 om 07:46

 2. Behalve dat die ene een paar poten mist, is er niks mis met deze spinnen. Je hebt er een mooie kleurrijke serie van kunnen maken.
  Wat spinnen behoorlijk hinderlijk maakt, zijn de vele webben die ze sinds kort weer over ons tuinpad aanleggen.

  20 juli 2012 om 00:17

 3. Vroeger vond ik ze doodeng, maar tegenwoordig heel mooi … maar idd. ook zeer moeilijk te determineren. Ik kijk altijd op de site van spinnenexpert Ed Nieuwenhuys en stuur hem in hoge nood ook wel eens een mailtje. http://ednieuw.home.xs4all.nl/Spiders/spidhomeNL.htm
  Maar als ik te lang op die site kijk krijg ik toch weer wel een beetje de kriebels.

  Bij jouw foto’s zitten wel hele mooie trouwens.

  20 juli 2012 om 12:40

  • @Harry:
   Je hebt gelijk, ik heb “andere” doorgestreept.

   20 juli 2012 om 20:10