Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Rondje Merskenheide

Het is meer dan een week geleden dat ik een rondje Merskenheide heb gemaakt. Het was nog vroeg in de ochtend, het was er rustig. Boven m’n hoofd zat een vogel op een tak. Moeilijk te herkennen zo.

Tjiftjaf

Toen begon hij echter te zingen. Een Tjiftjaf, geen twijfel meer mogelijk.

Tjiftjaf

Ik heb een tussenstop gemaakt bij het bankje aan de oostkant van de heide. Na enige tijd kreeg ik, op afstand, -dat wel-, een kijker die me duidelijk in de gaten hield, maar ook klaar zat om zo weg te kunnen vliegen. Het nest zal niet ver weg zijn geweest. Het is een Kneu, een soort die in de heide broedt.

Kneu

Lopen……. lopen ……., maar behalve een Levendbarende hagedis ben ik gedurende de rest van de wandeling niets meer tegen gekomen. Tot aan het ven, daar zwierven een aantal heidelibellen rond.

Zwarte heidelibel

Eentje kon ik “strikken”, een Zwarte heidelibel. Die zijn niet van jongs af aan direct helemaal zwart. Wat ze wel altijd helemaal zwart hebben zijn hun poten, waar geen gele strepen op zitten. De bovenstaande had een klein geel vlekje op een poot, maar dat is nog lang geen streep langs de totale lengte van de poot. Een schoonheidsfoutje, of juist spannend, wie weet. Deze heeft in de brede zwarte band aan de zijkant van het borststuk drie gele vlekken. Dat is ook een duidelijk kenmerk van een Zwarte heidelibel.

5 Reacties

 1. ank

  Geert, heb je geen zin om op Facebook te gaan met al je mooie foto’s ???
  Ik stuur je bericht vaak door en mensen zijn zo enthousiast over je foto’s !

  16 juli 2012 om 18:31

 2. Sjonge, die tjiftjaf is geweldig scherp … mooi hoor, en de libel staat er ook goed op. Duidelijk herkenbaar als een zwarte heidelibel.

  16 juli 2012 om 22:31

 3. Hoi Geert,

  Wat een extreme closeup die tjiftaf; mooi. Slechts een ‘levendbarende hagedis’ tegengekomen; vind ik heel wat want die ik heb ik daar nog niet mogen zien. Prachtige opname van de libelle.

  Groeten, Robert

  17 juli 2012 om 00:08

 4. Het wordt tijd dat ik ook weer de buitenlucht ga opzoeken.
  Maar zulke mooie foto’s kan ik niet maken.
  Vrolijke, bijna vakantiegroet

  17 juli 2012 om 10:38

 5. mooie serie, en die tjiftjaf had ik ook niet meteen herkend…

  17 juli 2012 om 11:18