Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Heideblauwtje

Het Wijnjeterperschar is één van die gebieden waar het heideblauwtje nog goed gedijt. Je kunt ze er vaak in redelijk grote aantallen zien vliegen (of zitten). Het is één van de vlindersoorten waarbij de mannetjes en vrouwtjes duidelijk verschillend gekleurd zijn. Hieronder een mannetje, nog vers, zijn witte franje rondom de vleugels is nog intact. Verder is de bovenkant van zijn vleugels blauw.

Heideblauwtje (m)

Aan de onderkant zijn de vleugels, vooral bij de aanhechting op de borst, voor een deel ook blauw gekleurd bij het mannetje.

Heideblauwtje (m)

Als ze al een tijdje gevlogen hebben is er nog weinig over van de witte franje.

Heideblauwtje (m)

De vrouwtjes zijn compleet anders gekleurd, aan de bovenkant van de vleugels zijn ze bruin met oranje vlekjes aan de achterrand. Aan de onderkant zijn ze ook bruin gekleurd, met zwarte vlekken die wit omrand zijn en weer die oranje vlekken, bijna een oranje band. Een aantal van die vlekjes in de onderrand van de vleugels is soms voorzien van blauwe “glitter”, maar alleen als ze nog vers zijn. Die blauwe vlekjes verdwijnen al gauw.

Heideblauwtje (v)

Voor zover ik weet paren de vrouwtjes maar één keer, dat is genoeg voor de rest van hun aards bestaan. Zo’n paring duurt best wel lang. Als je een beetje voorzichtig bent is dat goed te fotograferen, ze kunnen in deze toestand nauwelijks vliegen.

Heideblauwtje (paring)

Deze vlindersoort leeft samen met een bepaalde mierensoort. De rupsen en poppen van de vlinder produceren een zoete lekkernij voor de mieren en daar tegenover bewaakt de mier de larve en /of pop. Omdat het Heideblauwtje in het Wijnjeterperschar voorkomt zal die mier er dus ook zijn, hoewel ik die daar nog nooit heb gezien. Het Heideblauwtje staat als kwetsbaar op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Dus is het elke keer als ik door die heide loop toch weer genieten. Nu het weer nog !!!

6 Reacties

 1. Prachtig deze blauwtjes en ik ben blij dat ik deze pagina gevonden heb. Ik zat met heel veel blauwtjes (gefotografeerd in het Zwanenwater) maar ik wist niet wat voor blauwtjes of het waren. ik ken de Icarusblauwtjes en de bruine blauwtje. het heideblauwtje had ik welk gezien maar ik wist neit dat de vlinders die ik heb (allemaal zonder witte rand) dus ook heideblauwtjes waren. Dank je wel.

  Complimenten voor deze prachtige foto’s.

  Groetjes, Helma

  14 juli 2012 om 19:57

 2. Ze staan er weer fraai op. Vooral dat paartje vind ik erg mooi, dat geluk heb ik nog niet gehad.

  14 juli 2012 om 20:46

 3. Kijk, nu heb jij toch ook eens iets wat ik nog nooit voor de lens gehad heb.
  Ik vind dit echt een prachtige serie foto’s.

  14 juli 2012 om 22:46

 4. ank

  ik zie de zachtheid van dit wonderschone…. wellicht vind je deze metamorfose ook bijzonder mooi, Geert http://www.cirkel-der-natuur.nl/pages/sub/3/27673/Ordeals_of_Change_and_Wonder.html

  15 juli 2012 om 18:29

 5. Jetskefotografie

  Het parende paartje is mooi vastgelegd. Je laat hier de natuur weer van een mooi kant zien.

  15 juli 2012 om 21:48

 6. Ze staan er erg mooi op Geert. Toch wel één van de allermooiste soorten in Nederland denk ik.

  Gr. Robert

  15 juli 2012 om 22:22