Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Distelboktor

Weertje hè, vandaag? Qua regen deed leek het wel november en qua temperatuur oktober. Maar het is groeizaam weer, beter dan die dorre droogte. En als je op de camping staat kun je gratis testen of de tent wel waterdicht is. ’t Heeft allemaal zo z’n voordelen. Het enige minpuntje is dat het niet echt weer is om met een camera buiten te lopen. Daarom vandaag foto’s uit het archief, niet erg oud, pas van een week geleden.

Er kroop een forse boktor over een blad. Een Distelboktor. Net als de meeste boktorren met in verhouding erg lange tasters. Zelfs de Aziatische boktor die gisteren weer in het nieuws was heeft van die lange antennes. Het imago, de kever zelf,  is meestal het bekijken wel waard.

Distelbok

Boktorren hebben over algemeen de naam schadelijk te zijn, vooral als de larven in kap- en andere houtconstrukties gaan knagen. Tik je “boktor” in op een zoekmachine dan krijg je de bestrijders in grote hoeveelheden voorgeschoteld.

Distelbok

Dat knagen, daar kunnen ze ook niet veel aan doen, zo zijn ze opgevoed.

Distelbok

Na al dat geknaag is het ook wel weer eens tijd voor iets fleurigs. Dat vond ik, net als de boktor, in het Wijnjeterperschar. Het zijn kleine planten met piepkleine bloemetjes, de Stijve ogentroost.

Stijve ogentroost

De onderstaande had een bezoeker, op z’n “lip” zat een rode mijt. Rustig wachtend tot er een stuifmeeljongen langs zou komen. En dan maar meeliften.

Stijve ogentroost

Hoe klein ze ook zijn, deze plantjes, mooi zijn ze wel.

Advertentie

2 Reacties

 1. Mooi dat deze foto’s uit het archief nu toch het plekje gekregen waar ze recht op hebben. Zowel de boktor als de stijve ogentroost heb ik onlangs op dezelfde locatie gefotografeerd, al wist ik toen de namen natuurlijk nog weer niet … 🙂
  Als je -zoals jij- voor de fotografie aangewezen bent op de uurtjes na het werk, dan is het echt behelpen de laatste tijd, want de drogen en zo mogelijk zonnige uurtjes zijn schaars. Afijn, zo komt het ongetwijfeld goed gevulde archief dan weer van pas.
  Maak er een mooi weekend van, Geert.

  14 juli 2012 om 00:11

 2. ank

  Maakt niet uit Geert, of je foto’s uit je archief kom, ze blijven even prachtig en de insecten zelf veranderen ook niet. Je mag van mij je hele archief doorlopen en lekker zonder camera de regen in……

  15 juli 2012 om 08:56