Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Landschap met kleur

Zomaar ergens onderweg, zomaar een perceel bouwgrond lijkt het wel. Maar af en toe is er tegenwoordig een extra element aan die bouwgrond toegevoegd, wildbloemen.

wildbloemen op zoom van bouwland

In de zomen van de bouwgrond worden die wildbloemen ingezaaid, bedoeld om meer insecten naar de gewassen te trekken, biodiversiteit heet dat. Bovendien gedijen natuurlijke bestrijders van schadelijke insecten beter in zo’n bloemenzee. Ook verbetert door de zoom de waterkwaliteit in de sloten rondom het bouwland. Er komen minder gewasbestrijdingsmiddelen en meststoffen in de sloot terecht. Het levert in elk geval fleurige plaatjes op van een landschap dat anders redelijk egaal groen zou tonen.

wildbloemen op zoom van bouwland

Soms zie je alleen een zoom vol zonnebloemen, maar dit soort gekleurde taferelen verschijnen ook steeds vaker. Van mij mag het, het buitengebied fleurt er zeker van op.

wildbloemen op zoom van bouwland

Minder bont, maar zeker ook wel mooi zijn momenteel de bloeiende aardappelvelden. Met nog een hollandse molen op de achtergrond. Waar elders in de wereld zou je het moeten vinden?

bloeiende aardappelen

Dan kom ik direct maar bij het “zoekplaatje”. Want waar deze molen precies staat, het is me ontschoten. Ik kwam er langs en heb snel een foto gemaakt, echter vergeten te noteren waar, te haastig, even niet goed in me opgenomen.

molen in Groningerland

Het is ergens in de buurt van Sappemeer, Slochteren. “Een beetje dom” (om eens een beroemdheid te citeren) van mij, maar misschien hoor ik het nog.

Advertentie

4 Reacties

 1. Zag vorige jaar voor het eerst ook bij mij in de buurt voorbeelden van akkerrandbeheer
  http://edmather.wordpress.com/2011/09/16/met-een-gouden-randje/
  Hopelijk krijgt het overal veel navolging, om alle redenen die je hebt genoemd.

  9 juli 2012 om 18:44

 2. Jetskefotografie

  De blindwants is een mooi diertje.
  Van mij mogen alle boeren dit doen, het wildmengsel.

  9 juli 2012 om 19:10

 3. Ik kan het natuurlijk niet laten šŸ˜‰ om even te googelen: de Groote Polder; http://bit.ly/MbpGQ0. Mooi hoor die kleurige akkerranden!!

  9 juli 2012 om 20:15

 4. Het ziet er prachtig uit, zo’n kleurige bloemen … en beter voor het millieu op alle gebieden, want de bijen mogen wel een handje geholpen worden. En voor de beestjesliefhebbers is het ook nog eens een traktatie.

  10 juli 2012 om 09:31