Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Bladrollers en nog wat

Het zijn minuscule kevertjes, slechts een halve centimeter lang, de Berkenbladrollers (Deporaus betulae). Ze worden ook wel sigarenmakers genoemd. Ze rollen berkenbladeren op om daarin een nest te bouwen. Twee exemplaren lieten prachtig zien hoe ze dat doen. Als waren het scheepsbouwers die de kunst van het uitslagen maken nog machtig zijn hadden ze de bovenkant van een blad los geknipt, zodat ze het nu conisch konden oprollen.

Berkenbladroller (Deporaus betulae)

Prachtig om te zien, ze waren al heel ver, de laatste losse flappen nog vastzetten en klaar was kees.

Berkenbladroller (Deporaus betulae)

Er zijn ook heel andere berkenbladrollers. Bladrollers is een familiegroep bij de minivlinders. Eentje daarvan met ook het berken in z’n naam is de Berkenmarmerbladroller (Apotomis betuletana). Inderdaad, hij lijkt wel gemarmerde vleugels te hebben. Een vlindertje die je regelmatig kunt zien.

Berkenmarmerbladroller (Apotomis betuletana)

Nog zo’n bladrolvlinder is de Groene eikenbladroller (Tortrix viridana). Op dit moment valt het nog mee, maar soms kan er een wolk van deze vlindertjes om een eikenboom vliegen.

Groene eikenbladroller (Tortrix viridana)

Door onderbelichting kan ik z’n groene kleur nog laten zien. Meestal oogt hij echter maar wat witjes. Zo zijn er nog veel meer bladrollers, er wordt heel wat opgerold momenteel.

Advertentie

5 Reacties

 1. Mooi om te zien hoe ze zo’n blad oprollen.
  Maak een ze zelf een soort instantlijm aan om het blad opgerold te houden of zo?

  29 juni 2012 om 20:01

  • @Jan K.
   Volgens mij maken ze gebruik van de eigenschappen die het blad al heeft, vooral de jongen bladeren zijn uit zichzelf wel wat plakkerig.

   30 juni 2012 om 08:55

   • Dat zou inderdaad kunnen. Dank!
    Het is toch wel wonderlijk dat een paar van die kleine beestjes zo’n blad kunnen doorknippen en oprollen, en dat het dan ook nog eens blijft zitten.
    Kijkend naar mijn eerste reactie wordt het ook weer tijd om op mijn taal te gaan letten. Ik was vast weer met twee dingen tegelijk bezig …

    30 juni 2012 om 11:07

 2. Jetskefotografie

  Prachtig zoals je de natuur hier laat zien.
  Een biologieleraar zou het niet beeldener kunnen brengen.

  29 juni 2012 om 21:01

 3. ank

  Prachtig als elke keer, het wordt alsmaar mooier, ook met de info erbij…..

  30 juni 2012 om 06:54