Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Rupsen zijn belangrijk

Geen vlinder zonder rups kun je zeggen. Als je boerenkool kweekt op je volkstuintje kun je ze er wel vanaf kijken, die rupsen van de Koolwitjes. Rupsen hebben nu eenmaal de gewoonte om heel veel blad op te eten. En het blad van de boerenkool dat in de rups gaat kan niet meer in de vriezer. Het laat allemaal onverlet dat er bijzonder fraaie exemplaren rupsen rond kruipen. De ringelrups is er zo eentje. Maar ook de rups van de Donsvlinder mag er zijn. Oranje, zwart, wit en enorm veel haren.

rups van Donsvlinder

Hieronder zie je die haren van de Donsvlinder rups nog beter. Is ie mooi of ……..? Volgens mij wel.

rups van Donsvlinder

De haren zijn een verdedigingsmiddel. Andere rupsen proberen zoveel mogelijk te lijken op de bladeren waarop ze zitten en waaraan ze “knagen”. Hieronder een vette rups, voor een vogel met jongen niet te versmaden. Hij moet dus niet opvallen.

rups

Net zoals de volgende, je kunt de kleuren van het blad er enigszins in terug zien. Hij viel deze keer wel op omdat de rest van het blad in de schaduw hing en deze rups net niet. Aan dat ene kleine stukje blad dat nog wel net in de zon hing kun je zien dat de rups daarbij nauwelijks opvalt.

rups

Verder zijn er ook nog rupsen die zich vermommen als takje, zoals hieronder.

rups

Heel veel rupsen worden opgegeten zo in het voorjaar. Er blijven altijd wel genoeg over om het geslacht vlinder voort te zetten. Elk jaar opnieuw, ik kan er ook niets aan doen, dringt zich aan mij dan weer de vraag op wat het belangrijkste is in de natuur. De vlinder (het imago) of de rups. Ik zie het zo dat de mooiste, de vlinder, elk jaar een overschot aan eitjes legt en dat met de vele rupsen de jonge vogels prima gevoed kunnen worden. Eigenlijk zijn dan ook de rupsen het belangrijkst in de natuur.

Advertenties

5 Reacties

 1. Sja dat is zo’n dilemma he … ze zijn natuurlijk allebei belangrijk, maar er is maar 1 vlinder nodig om veel rupsen te maken. Juist omdat ze voedsel zijn voor andere dieren.
  De donsvlinder had ik laatst ook op de foto, dacht toen dat het een zuringuil was want die lijkt er heel veel op. Maar hij heeft zeker mooie kleurtjes.

  19 juni 2012 om 18:26

 2. Belangrijk of niet, de combinatie rupsen en boerenkool roept bij mij steevast een onsmakelijke herinnering op. Toen ik nog thuis woonde en we eens gezamenlijk aan de boerenkool zaten, werd ik vlak nadat ik een hap had genomen een joekel van een rups gewaar op mijn bord. Blijkbaar had ik het dier zojuist door midden gesneden, wat me een snelle gang naar het toilet deed maken om mijn mond zo snel mogelijk weer te legen. Dat was de laatste keer dat ik boerenkool heb gegeten voordat de vorst er goed overheen is geweest.

  19 juni 2012 om 18:51

 3. Wat is die “kleine wereld ” toch schitterend mooi! En je weet hem altijd zo schitterend weer te geven!

  19 juni 2012 om 20:13

 4. Ik vind ze allebei belangrijk, evenals de kip en het ei.
  De natuur steekt mooi in elkaar.

  19 juni 2012 om 21:10

 5. zonder rups geen vlinder, maar zonder vlinder ook geen rups…ze zijn allebei mooi en belangrijk

  21 juni 2012 om 15:31