Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Broedzorg Berkenwants

Een paar week geleden liet ik op dit blog een stel Berkenwantsen zien, klik hier. Daarbij schreef ik de stap van de eieren even over te slaan. Maar als je het over wantseneieren wilt hebben dan is aandacht voor de Berkenwants zeker op z’n plaats. De meeste wantsen laten hun eieren, nadat ze gelegd zijn, aan hun lot over. De eieren worden op een blad geplakt en er wordt verder niet meer naar om gekeken. Een uitzondering op die regel is de Berkenwants. Daarbij bewaakt het vrouwtje de eieren en ook nog de pas uitgeslopen nimfen. Dit is daarom ook één van de weinige wantsen die broedzorg toepast. En toch, als je langs zo’n bewakend vrouwtje loopt zie je in eerste instantie niet wat ze aan het doen is.

Berkenwants

Aan de onderkant van een blad hing zo’n Berkenwants en plotseling vielen me die eieren toch op.

Berkenwants met eieren

Er veel foto’s van maken had weinig zin, de situatie was statisch. De wants bleef waar ze was, ook toen ik met de lens dichtbij kwam. Normaal zou ze dan al lang weg zijn, nu niet, haar eieren werden beschermd.

Berkenwants met eieren

Berkenwants met eieren

Van mij had ze verder weinig te vrezen, maar er zijn vaak andere kapers op de kust die een eitje hier en daar niet versmaden, zoals mieren.

Mier

Het vrouwtje Berkenwants duwt bij een aanval haar achterlijf tussen de aanvaller en de eieren. Of het altijd zal helpen ……..? Er zijn overal slimmeriken, ook in de natuur. Maar alleen al de poging maakt deze wants wel weer bijzonder.

Advertentie

3 Reacties

 1. Leuk om nu eens de eieren van een wants te zien, en dan nog streng bewaakt ook.
  Ik ben hier in de tuin al een paar dagen bezig om een heel klein wantsje scherp op de foto te krijgen, maar dat beestje heeft een enorme cameravrees, Hij hoeft maar een glimp van de camera te zien, dan zet hij het al op een lopen naar een plekje achter een stengel of nog liever onder een blad. Intussen is het toch gelukt om een paar acceptabele foto’s te maken. Maar eens kijken of ik daar volgende week een plekje voor kan vinden.
  Goed weekend verder, Geert.

  16 juni 2012 om 20:37

 2. Hier had ik geen idee van. Een interessant blog … duim omhoog. En ook heel mooi weergegeven.

  18 juni 2012 om 15:45

 3. Helemaal eens met Sandra!

  19 juni 2012 om 01:18