Klein Epke
Het onderwerp zou vandaag eigenlijk gaan luiden: “buikpoten”. Dat heeft alles te maken met rupsen van vlinders. Zo’n rups begint met een kop en eindigt met een naschuiver. Bij de kop heeft zo’n rups altijd drie paar poten. Dat zijn echte poten, net zoals elk insect die heeft. Bij een rups veranderen die poten later in de poten van de vlinder. Tussen de echte poten en de naschuiver kan een rups nog een aantal schijnpoten hebben. Poten onder de buik lijkt het dan wel. Ofwel zogenaamde buikpoten. De rups hieronder is van de Grote wintervlinder. Behalve de drie paar echte poten heeft deze maar één paar buikpoten, bijna achteraan op het lijf.

rups Grote wintervlinder
Hieronder de kop en echte poten van deze rups nog eens in detail.

rups Grote wintervlinder
Nu is het van belang dat de rups van een vlinder niet meer dan vier paar buikpoten kan hebben. De “rups” hieronder heeft zes of zeven paar buikpoten. Vanaf de kop bekeken eerst de drie paar echte poten en daarna zeker nog zes paar buikpoten, misschien nog wel zeven, het zevende paar is dan heel klein. Hoewel hij op het eerste gezicht veel op een rups lijkt mag hij daarom niet meer zo genoemd worden. Dit is een larve, hoogstwaarschijnlijk van een Bladwesp, maar er zijn ook nog andere insecten die dergelijke larven hebben.

larve Bladwesp
Deze larve had de gewoonte met z’n lijf te gaan zwaaien als ik met de camera in de buurt kwam. Daarbij liet hij z’n buikpoten nog eens goed zien.

larve Bladwesp
Alsof hij gymnastische oefeningen deed. Daarom heb ik hem “Klein Epke” genoemd.
Hoi Geert,
Je hebt me weer wat geleerd vandaag! Wat een fraaie macro’s by the way; die laatste is ronduit spectaculair.
Gr. Robert
10 juni 2012 om 11:45