Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Aaskevers en Kniptorren

Zoekt U wat meneer? Ja meneer (of mevrouw), ik zoek kleine beestjes. Ooohhh…….. Het is een veel gestelde vraag als ik weer eens naar de vegetatie sta te kijken. Het resultaat van al dat kijkwerk is vaak heel verschillend. Deze keer de wat grotere kruipers. Zoals hieronder de Slakkenaaskever. Vele tuinbewerkers zouden hem graag in de tuin willen hebben, hij leeft van slakken. In de ondergrond van de rugschilden licht een soort van roodbruine kleur op. Verder heeft hij een donker halsschild.

Slakkenaaskever

Daardoor is hij ook direct te onderscheiden van de gewone Aaskever. Die heeft een oranje halsschild. Oranje lijkt momenteel een overheersende kleur te zijn. Nou, dan kan deze ook wel meedoen. Hij heeft zelfs een zwart jakje aan.

Aaskever

Onderstaande valt qua kleur dan weer een beetje tegen, bijna egaal bruin. Een Kniptor. Ze heten zo omdat ze een geluid kunnen maken alsof je met de vingers knipt. Dat geluid maken ze als ze op de rug liggen en met sprong weer op de pootjes terechtkomen.

Kniptor

Maar die Kniptorren zijn er ook weer in verschillende soorten en dus kleuren. Hieronder een behaard exemplaar, misschien de Athous haemorrhoidalis. Om namen maak ik me bij deze soort nooit zo druk, ze hebben bijna uitsluitend wetenschappelijke namen. Dan is Kniptor wel weer genoeg.

Kniptor

Al speurend kom je dan ook wel eens een piepklein bloemetje tegen. ’t Heeft niets met Aaskevers en Kniptorren te maken. Het bloemetje is ongeveer een halve centimeter groot.

Hopklaver

Het is zeer waarschijnlijk de Hopklaver. Ja ………., je zoekt wat, momenteel is het de goede tijd om veel te vinden. Maar ja, die kou ….., het zit niet altijd mee.

Advertentie

Eén reactie

  1. Mooie serie weer, en zoals gebruikelijk weer heel aardige informatie erbij.
    Slakkeneters kunnen we hier momenteel wel gebruiken, met het vochtige weer tilt het in ons tuintje zogezegd op van de slakken. Toen het vanmiddag tussen de druppels door even droog leek te zijn, heb ik geprobeerd er een paar te fotograferen, maar toenemende regen gooide al bij de eerste slak weer roet in het eten.

    6 juni 2012 om 22:35