Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Geelbandlangsprietmot en Johanneskever

Als je momenteel over de Merskenheide loopt kun je ze bijna niet missen, de onderstaande insecten. Ze zijn in grote getale aanwezig. Eerst een minivlinder. Zolang je naar de lengte van de vleugels kijkt tenminste. Want ze hebben daarnaast ook nog sprieten die langer zijn dan het lichaam, bij de mannetjes wel tot vijf keer zo lang. Bovendien hebben ze een gele band over de vleugels.

Geelbandlangsprietmot

Als je dat alles combineert kom je op Geelbandlangsprietmot (Nemophora degeerella).

Geelbandlangsprietmot

Ze maken bij hun ontwikkeling hoofdzakelijk gebruik van de Berk en van de Brandnetel.

Geelbandlangsprietmot

Een andere soort die er ook in grote hoeveelheden aanwezig was is de Johanneskever.

Johanneskever

Ze hadden het te druk om op de foto gezet te worden. Behalve de bovenstaande. Deze kevers worden ook wel Tuinkever en Rozenkever genoemd. Of dat alleen een verschillende naam is of dat er ook minieme verschillen in de eventuele soorten zit, dat weet ik niet. Vroeger werd de Johanneskever als schadelijk beschouwd. Het zijn dan vooral de larven (engerlingen) die het vraatwerk aan wortels verzorgen.

Advertentie

2 Reacties

  1. Die geelbandlangsprietmotten vind ik wel mooie beestjes om te zien. De johanneskevers, die we hier ook regelmatig in de tuin hebben, maken op mij altijd wat een onhandige indruk, en dat blijkt ook wel weer wat uit je laatste foto.

    3 juni 2012 om 13:32

  2. Wat een prachtige motjes. Nooit gezien, maar ja, ik loop dan ook nooit over de Merskenheide šŸ˜‰

    4 juni 2012 om 20:13