Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Snuitkevers

Als je goed kijkt zie je ze momenteel bijna overal, de snuitkevers. Veel langer dan een halve centimeter zijn ze niet. Er zijn verschillende soorten en je moet specialist zijn om ze van elkaar te kunnen onderscheiden. Hieronder een Groene snuitkever (Phyllobius maculicornis). Tenminste, zo wordt hij in het algemeen genoemd.

Snuitkever

Het probleem in het herkennen zit in de verschillende kleuren die alleen al deze soort kan hebben. Hieronder eentje die veel groener is.

Snuitkever

Maar ze kunnen ook nog bruin zijn.

Snuitkever

’t Is dan ook geen wonder dat Jan met de pet de soorten door elkaar gaat halen. Je zou hem echter net zo goed Phyllobius roboretanus kunnen noemen. De hieronder staande is mogelijk zelfs een Gestreepte bladsnuitkever (Phyllobius pyri).

Snuitkever

Hieronder een andere soort, ook qua vorm, de Berkenbladroller alias Sigarenmaker (Deporaus betulae).

Berkenbladroller

Er zijn nog veel meer soorten, dit is eerst wel genoeg. Hoe klein ook, elke kever is weer bijzonder, en ook al hebben ze dan van die moeilijke namen. Snuitkever is meestal wel genoeg.

Advertentie

3 Reacties

  1. Wat een schitterende foto’s weer!!! Schitterend die macro foto’s die je maakt. Een wereld gaat voor je open met dat kleine spul. Hopelijk lukt het mij ook ooit het onder de knie te krijgen.

    30 mei 2012 om 19:28

  2. Grappige snoetjes , idd een hele hoop verschillende. Ik kijk voor kevers meestal op deze site http://www.ahw.me/ daar staan ook een hele reeks snuitkevers tussen.

    31 mei 2012 om 13:01

  3. Jetskefotografie

    Oké als jij het zegt, houd ik het ook op snuitkever. 😉

    1 juni 2012 om 23:15