Bloedcicade
Ze zijn er weer, ze laten zich weer zien boven de grond, de Bloedcicaden, die overigens niets met bloed te maken hebben, geen bloed zuigen of zoiets. Het is de kleur die hen de naam geeft. Veel rood met zwart, bruinige ogen en verder vaak zo donker gekleurd dat er nauwelijks details in de donkere delen zijn te onderscheiden.

Bloedcicade
De nimfen leven onder de grond. Die kunnen tegelijkertijd poepen en bellenblazen, beide aan de achterkant. Het schuim dat daarbij ontstaat voorkomt uitdroging. Veel zie je daar niet van, zoals gezegd, het meeste speelt zich onder de grond af. De larven leven in de buurt van de wortels van planten, waarvan er dan ook wel eens eentje wil “sneuvelen”. Die levenswijze geldt voor veel cicaden. Erg populair zijn ze dan ook niet bij plantenliefhebbers.

Bloedcicade
Als je wat te dicht bij zo’n Bloedcicade komt gaat hij meestal snel trillen met de afdekschilden. Dat deed deze ook. Dan kun je de vliesdunne vleugels daaronder ook zien.

Bloedcicade
Om te vluchten gebruikt hij die vleugels eerst niet. Nee, hij maakt eerst een enorme sprong, vele malen de lengte van zijn lichaam, misschien wel honderd keer zo lang, ik heb het nooit gemeten. Hij is ongeveer een centimeter lang en een meter springen is volgens mij geen probleem. Ik kwam te dicht bij en jawel hoor ………….. hups ………….., weg !

Vlieg met stuifmeel
Alleen buurman vlieg bleef over. Waar die z’n neus in gestoken had weet ik niet. Wel dat bij behoorlijk bepakt was met stuifmeel.
Ik geef je een link naar een prachtige Cicade video. http://www.cirkel-der-natuur.nl/pages/sub/3/18211/Amazing_Cicada_life_cycle.html
29 mei 2012 om 20:40
@Ank:
Zoveel als op de film waren het er hier niet, slechts een enkeling. Net zomin als die 17 jaar die ze erover doen om een cyclus te volbrengen. Maar ja ’t is dan ook een andere soort. Wel heel bijzonder, zo’n macro-film.
29 mei 2012 om 21:15
Vooral die eerste foto is indrukwekkend … zijn snuit heb ik er nooit zo duidelijk op gekregen. Mooi om te zien, en het verhaal over het beestje heeft me wat wijzer gemaakt.
29 mei 2012 om 21:53
De bloedcicade is een van de beestjes die onze oudste kleinzoon tijdens ons weekendje in Drenthe heeft leren kennen en die hij vervolgens heeft gefotografeerd. Tegen jouw foto’s kan hij nog niet op, maar hij vertelde later vol trots aan zijn ouders en aan beppe dat hij een echt bloedcicade had gefotografeerd, èn een blauwe waterjuffer. 🙂
30 mei 2012 om 14:58