Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Opgevouwen soldaat

Wat daar nu weer rond kroop? Een vreemd insect in rood en zwart met een omhoog gekruld achterlijf.

Cantharis obscura

Zwart(poot)soldaatje

Al gauw was het me duidelijk. Een weekschildkever die nog maar net uit z’n larvehuid was gekropen en die z’n vleugels en schilden nog moest fatsoeneren. Een bijzonder moment, zo zie je ze niet zo vaak.

Cantharis obscura

Zwart(poot)soldaatje

Die weekschildkever hebben allemaal als bijnaam “Soldaatje” Hun uitrusting herinnert aan de kleuren van antieke soldatenpakken. De verwarring in de naamgeving is echter groot. Zo kun je dezelfde soort op internet vinden als Zwart soldaatje en Zwartpootsoldaatje. Die namen zie je ook weer terugkomen bij andere bijna identieke soorten. Dit is zeer waarschijnlijk de Cantharis obscura.

Cantharis fusca

Weekschildkever

Er zijn nog veel meer soorten. Voor determinatie maakt ik gebruik van een Duitse site, die natuurlijk geen Nederlandse namen kent. De bovenstaande is volgens die site de Cantharis fusca. Het verschil met de eerste zit in de grootte van de donkere vlek op het halsschild en het kleurpatroon van de poten.

Cantharis pellucida

Weekschildkever

Tenslotte, hierboven, weer een andere. Deze keer met helemaal geen zwarte vlek op het halsschild. Dit moet dan de Cantharis pellucida zijn. Heel belangrijk vind ik de benaming niet. Als je wetenschappelijk wilt doen zeg je Cantharis spec. en in het Nederlands is het een soldaatje. Daar zijn er veel van. Maar eentje die net “uitgeslopen” was, dat was voor mij ook bijzonder.

Advertentie

Reacties zijn gesloten.