Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Mieren en zo

Ook nu weer zijn ze onderweg, steeds maar onderweg, de Rode bosmieren.

Rode bosmier

Snel even de boodschappen ophalen, gauw naar huis en direct weer nieuwe boodschappen halen, dag in dag uit.

Rode bosmier

En loop ze vooral niet voor de voeten, of beter gezegd …… lig ze niet voor de voeten, ook niet als je een foto laag bij de grond wilt maken. Dan gebruiken ze hun wapens, een paar stevige kaken en mierenzuur. Daar kwam ik net iets te laat achter. Ter compensatie heb ik maar wat foto’s gemaakt, toen stond ik er echter weer bij.

Rode bosmier

Er lopen ook nog andere vervaarlijke heerschappen in de natuur rond. Hieronder denkelijk een sluipwesp, mogelijk van de Casinaria familie. Je moet specialist zijn om ze uit elkaar te houden.

sluipwesp?

Zoals de naam al zegt, ze sluipen de nesten van andere insecten binnen en laten daar hun eieren achter. De larven van de sluipwesp smikkelen na het uitkomen de larven van die andere insecten op. Zo houden de soorten elkaar een beetje in evenwicht.

3 Reacties

 1. Knap dat je zo scherp in beeld hebt weten vangen, die snelle en o zo drukke jongens zijn mij altijd te snel af.

  11 mei 2012 om 20:37

 2. Hoe vaak ik zo’n mier al geprobeerd heb op de foto te krijgen weet ik niet meer, maar dat het heeel moeilijk is weet ik nog wel degelijk. Jou is dat wonderlijk goed gelukt … en ze zijn toch fascinerend om zo groot op mijn scherm te bekijken.

  12 mei 2012 om 13:42

 3. Jetskefotografie

  Heel knap zo scherp vastgelegd.
  Ik heb er wel 100 wazig vastgelegd. šŸ˜‰

  12 mei 2012 om 17:48