Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Wantsen en …tsje

Bij een beetje warmte zie je de activiteit in de natuur opleven. Dat was ook zo bij een stel Berkenschildwantsen die direct maar begonnen aan de voortplanting. Ze vielen op door hun rode kleur. Het driehoekje op de rug is meerkleurig, waardoor ze zich onderscheiden van wat ik heb genoemd de meidoornschildwants bij wie dat driehoekje eenkleurig, groen, is. Zoals hieronder zichtbaar is heeft de Berkenschildwants in dat driehoekje een kleurcombinatie van rood, geel en groen.

Berkenschildwants

Ze kunnen elkaar in deze toestand heel lang bezighouden en laten zich nauwelijks storen. Alleen als je het te gek zou maken laten ze zich op de grond vallen. Dat was ik echter niet van plan.

Berkenschildwants

Ze hadden overigens nog meer bekijks. Op de foto hierboven staat hij al, hieronder heb ik “hem” uitvergroot. Wat het precies voor een “hem” is weet ik niet. Qua grootte viel hij in het niet bij de schildwantsen, dat kun je ook zien aan de voelspriet van de andere wants die ervoor hangt.

nymf van wants

Het is waarschijnlijk wel een nimf van een wants, piepklein. Deze zal nog heel wat moeten eten voordat hij echt opvalt. Deze keer had ik “geluk” dat hij toevallig werd meegenomen op de foto. Mijn ogen zijn niet zo goed dat deze me zonder meer zou opvallen. Een toevallige vondst zogezegd.

Advertenties

4 Reacties

 1. Mooie serie weer, Geert.
  Ik had gehoopt vanmiddag iets soortgelijks in beeld te kunnen vangen langs het zuidelijke pad in het Weinterper Ska, maar na de rigoureuze snoeibeurt van vorig jaar valt daar -zoals jij al vreesde- niets meer te halen. Maar de orchissen maakten veel goed.

  9 mei 2012 om 19:48

 2. Hoi Geert,

  Prachtige waarneming en wat hebben deze wantsen een fraaie tekening. Mooi scherp ook.

  Groeten,
  Robert

  9 mei 2012 om 20:39

 3. Als altijd weer prachtig!

  9 mei 2012 om 21:56

 4. Schitterende kleurencombinatie!

  11 mei 2012 om 19:09