Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Visarend op de Leijen

Er stond een bezoekje aan het prieeltje bij de Leijen aan de Doktersheide onder De Tike op mijn programma. Toen ik halverwege de parkeerplaats en het prieeltje was dacht ik nog even “wat doe ik hier?” want de wind was snijdend koud. Toch maar doorgelopen. Het uitzicht vanuit het prieeltje was als vanouds, in het meer het bekende “eilandje”. Ik heb het even nagemeten, volgens de goochelaars aarde  is de afstand vanaf de wal ongeveer 250 meter.

eilandje in de Leijen, gezien vanaf uitkijkpost Doktersheide

Hier en daar was een Fuut en een Visdiefje actief, maar verder was het lang wachten voordat er echt beweging kwam.

Blauwe reiger

Daar zorgde na verloop van tijd een Blauw reiger voor, die wel heel erg dichtbij kwam overvliegen.

Blauwe reiger

’t Is een beetje overdreven maar ik had het gevoel dat ik hem bijna kon vastpakken.

Blauwe reiger

Hij vloog door en het werd weer rustig. Al die tijd zat er op het eilandje een “stipje” in de top van een dode boom. Ik dat dacht het een Aalscholver was, die zie je heel vaak in die bomen zitten. Uit “verveling” richtte ik de telelens maar eens op dat stipje. Toen zag ik toch wat anders. Een stevige vogel, bruin, met een witte onderkant, stevige poten, een witte kop met daarop een donkere oogstreep en een vrij kleine snavel.

Visarend

Dit kan niets anders dan een Visarend zijn, een vogel die ik zeer zelden zie. Gelukkig had ik een compactcamera met filmfunctie bij me. Gelet op de afstand (240 meter) kon ik niets met de standaard zoom van de camera maar moest overgaan naar de digitale zoom. Helaas is de kwaliteit van de film daardoor niet van je dattum.

Toch heb ik dat filmpje op youtube gezet, dit soort ontmoetingen heb ik zeer zelden en dit was toch de moeite waard. De kwaliteit heb ik wel op 720p gezet, maar volledig scherm is volgens mij niet aan te bevelen.

11 Reacties

 1. ondanks de snijdende koude heb je ons weer getrakteerd op prachtige foto opnames. Prachtig Geert

  8 mei 2012 om 18:20

 2. prachtige waarneming!

  8 mei 2012 om 18:30

 3. Mooie waarneming, Geert.
  Ik zal binnenkort eens kijken of hij er zijn zomerverblijf van maakt.

  OT: Heb jij ook zo’n last van de overdaad aan mailtjes n.a.v. reacties op WordPressblogs?
  In verband met het ‘reactievinkje’ heb ik even zitten stoeien op het dashboard van WordPress. Onder “Instellingen” > “Reacties” > heb ik nu “Follow Comments” uitgevinkt. Daarmee verdwijnt de optie “Houd me via e-mail op de hoogte van nieuwe reacties”. Je kunt je volgers vast blij maken door de instelling zoals hierboven beschreven aan te passen. Succes.

  8 mei 2012 om 20:20

  • @Jan:
   Bedankt: ik werd sinds een paar dagen “horende dol” van al die ongevraagde meel. Ze beginnen zich bij WP steeds meer te veroorloven, het begint me zo langzamerhand te irriteren.

   8 mei 2012 om 20:34

   • Even voor alle duidelijkheid: hiermee ben je wellicht nog niet verlost van die vermaledijde mailtjes, maar andere krijgen ze nu in elk geval niet meer van jou. Het is zaak om deze oplossing aan zoveel mogelijk gebruikers van WordPress.com-blogs te adviseren. Afijn, wij zullen wat dit betreft eerst geen last meer van elkaar hebben. 🙂

    8 mei 2012 om 22:53

 4. Mooie foto’s van een mooie ontmoeting ! Hier nog geen last van ongevraagde WP berichten. En als ze er wel komen gaan ze regelrecht automatisch een speciale map van mn hotmail in die ik 1x per week leeg.

  8 mei 2012 om 21:41

 5. Vandaag heb ik een tijd staan turen naar een voorbijganger. En nergens kon ik een vogel onderscheiden. Blijkt achteraf dat er alleen maar naar wegwijzers getuurd werd om een korte route uit te stippelen. En ik verwachte toch minimaal een prachtige vogel te zien. Gelukkiig heb ik mijn hart aan dit blog kunnen ophalen.
  Prachtige foto’s.
  Bewonderende groet

  8 mei 2012 om 22:21

 6. Je moet welhaast een compactcamera hebben met een behoorlijke zoom, want de vogel zit op grote afstand, en best nog redelijke filmkwaliteit. Dat je de vogel sowieso zag…. . De frontale reigerfoto vind ik ook bijzonder.

  8 mei 2012 om 22:32

 7. En dan heb je bij het anticlimax gevoel zo plotseling een climax, de visarend. Geweldig dat je die trof en kon vastleggen.

  9 mei 2012 om 20:27

 8. Al weer een hele mooie waarneming en deze had ik graag zelf gezien. Ik kom vaak bij De Leijen maar heb dit nog niet mogen meemaken. Ik vind het overigens erg goede opnames voor zover weg!

  9 mei 2012 om 20:43

 9. Prachtige waarneming, die zie je toch zelden en dan te bedenken dat je hem eerst uitschold voor onintresante aalscholver, hihi

  11 mei 2012 om 22:32