Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Bladhaantje en Rouwvlieg

Zo langzamerhand komen ook de bladhaantjes weer “bovendrijven”. De komende tijd hoop ik een aantal te laten zien. Werkelijk de eerste die ik dit jaar voor de lens kreeg was onderstaande, direct ook maar een mooie. Eentje die je niet zo vaak ziet. Misschien daarom heeft hij ook geen Nederlandse naam, het is de Cryptocephalus quinquepunctatus. Zo vond ik zijn naam een aantal keren op internet. Maar hij wordt ook wel vermeld als Cryptocephalus sexpunctatus. Quinque is vijf, dus dan moet je vijf (zwarte) punten kunnen tellen. Dat kan alleen als je de middelste boven op het schild voor één punt telt. Anders is het zes punten en komt de tweede naam in aanmerking. Wat is wijsheid? Ik weet het niet.

Bladhaantje Cryptocephalus quinquepunctatus (sexpunctatus)

Het is pas de tweede keer ooit dat ik zo eentje door de lens kreeg. Hendrika heeft me de eerste keer geholpen met de determinatie, zelf was ik er niet zo eenvoudig op gekomen.

Bladhaantje Cryptocephalus quinquepunctatus (sexpunctatus)

‘k Moest ook al weer opschieten, want hij had haast en keerde me z’n achterste toe en ging ervandoor.

Bladhaantje Cryptocephalus quinquepunctatus (sexpunctatus)

In tegenstelling tot dit vrij spaarzaam aanwezige bladhaantje “tilt het momenteel op” van de rouwvliegen. Ze zijn zo ongeveer overal, deze zwarte jongens. Het zijn langzame vliegers en je herkent ze tijdens het vliegen daaraan dat de poten er maar wat bij hangen, waardoor ze er dan een beetje onwezenlijk uitzien. Er zijn heel veel soorten rouwvliegen. De soort die momenteel het meest rond vliegt noemen we ook wel Maartse vlieg. De Latijnse naam is Bibio marci. Sommigen zeggen dat het “marci” in die naam verbasterd is naar maart. Anderen zeggen dat de naam is afgeleid van de naamdag van de evangelist Marcus (25 april volgens Wikipedia). Inderdaad, zo rond 25 april vliegen ze zeker.

Rouwvlieg -Maartse vlieg-

Hierboven een vrouwtje, die groter is dan het mannetje en zwarte vleugels heeft, wat op de foto door weerkaatsing niet helemaal duidelijk overkomt. De mannetjes (hieronder) zijn dus kleiner en hebben veel grotere (facet)ogen. Bovendien hebben de mannetjes lichte vleugels.

Rouwvlieg -Maartse vlieg-

Het is een bonte verzameling die zich zo langzamerhand laat zien. In het voorjaar is het druk, wat meer richting zomer wordt het een stuk rustiger. Voorlopig is er buiten weer genoeg om van te genieten.

Advertentie

4 Reacties

 1. ank

  als altijd……. MOOI !

  7 mei 2012 om 18:47

 2. Super! Die rouwvlieg had ik ook al op mijn blog maar dat mooie haantje is absoluut nieuw voor mij. Wat een schitterend beestje.

  7 mei 2012 om 19:37

 3. Mooi, maar ook een beetje creepy al die insecten van dichtbij haha

  7 mei 2012 om 20:22

 4. Je maakt in macro meer mee dan een vliegvakantie naar Turkije, kneu, oranjetipje, juffer, groentje in vlucht, grijze zandbij, gele kwikstaart de ene foto is nog mooier dan de ander.
  Je zult maar als naam rouwvlieg hebben…

  7 mei 2012 om 22:31