Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Start jufferseizoen

Gisteren (Koninginnedag) was het hier voor het eerst echt voorjaarsweer, eindelijk met een aangename temperatuur. Daar hebben we lang op moeten wachten. Ik ben een wandeling gaan maken in het Wijnjeterperschar. Met de bedoeling om uit te kijken naar vlinders, libellen en juffers. Want het is nu mei en dan zullen deze iele vliegers zo langzamerhand toch wel eens tevoorschijn moeten komen. En …….., ze waren er, zij het nog maar in zeer beperkte mate.

Vuurjuffer

Geheel volgens verwachting was dit een Vuurjuffer, een juffer met veel rood en vooral zwarte poten, die zich bijna altijd als eerste laat zien in het voorjaar. Met moeite kon ik er eentje voor de lens krijgen. Het is een mannetje, nog heel jong. Z’n ogen moeten nog rood worden, de pterostigma’s (gekleurde vlekjes in de vleugels) moeten nog zwart worden. Ook z’n borststrepen moeten nog rood worden, hij was duidelijk nog in z’n jeugdkleuren.

Vuurjuffer

Hoe jong ook, hij was direct in levensgevaar. Vermoedelijk heb ik hem onbewust het leven gered.

Vuurjuffer

Want de bies waaraan hij zich vastklampte behoorde tot het werkgebied van een spin. Die spin liep opeens als een schim voor m’n lens langs. Direct daarna ging de juffer ervan door. De spin zal zeker ontstemd zijn geweest over die cameralens in z’n “huis” en die vertrekkende prooi. Deze Vuurjuffer luidde voor mij de start van het jufferseizoen in. Het kan weer mooi worden buiten.

2 Reacties

  1. Mooie samenloop van omstandigheden, maar je hebt het eerst juffertje maar weer mooi in beeld weten te vangen. Terwijl ik gistermiddag lekker op het welbekende bankje bij de dobbe zat, zag ik er ook een paar vliegen. Ze waren me veel te snel af, al is dat niet zo moeilijk momenteel. Desondanks heb ik genoten daar in het voorjaarszonnetje!

    1 mei 2012 om 17:58

  2. ank

    wat een bijzonder en groot wonder vertel je weer in woord en beeld.

    2 mei 2012 om 13:14