Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Inschikken

’s Morgens vroeg zat op de Merskenheide een Roodborst wat om zich heen te kijken. Een beetje bedremmeld misschien want hij was aan het inschikken.

Roodborst

Hij had gezelschap gekregen van een aantal Tjiftjaffen, uit Zuid Europa gekomen. Druk “tsji tsja tsji tsja” roepend, ik hoorde ze al van ver.

Tjiftjaf

Verder waren de eerste Fitissen ook al terug gekomen uit Afrika. Ze komen meestal twee weken later dan de Tjiftjaf, ze moeten dan ook een stuk verder vliegen. Als ze er zijn kun je dat duidelijk horen. Hun zang eindigt op een manier alsof ze niet meer genoeg lucht over hebben.

Fitis

Als ze niet zingen is de Fitis moeilijk te onderscheiden van de Tjiftjaf. De Fitis is wat geler maar dat zie je lang niet altijd goed. Voor mij is de kleur van de poten meestal bepalend. De Tjiftjaf heeft donkere poten en die van de Fitis zijn een stuk lichter van kleur.

Fitis

De Boompiepers zijn ook weer terug, helemaal uit de Afrikaanse savannes ten zuiden van de Sahara.

Boompieper

Ja, de Roodborst moet behoorlijk inschikken momenteel. Gelukkig komt er ook wel weer wat ruimte vrij. Er waren nog een aantal Kramsvogels op de heide, die waren echter hoogstwaarschijnlijk op doorreis naar het noorden. Binnenkort komt hun plaats wel vrij.

Kramsvogel

De Roodborst is wel gewend aan inschikken. In het voorjaar zoeken de geslachten elkaar op en leven ze een poos in elkaars nabijheid. Maar als de jongen zijn uitgebroed en uitgevlogen dan worden ze weer heel territoriaal en kunnen zelfs elkaar naar het leven staan als het om hun territorium gaat.

Roodborst

Deze had romantische gedachten en helder klonk zijn zang. Als daar geen partner op af komt dan weet ik het niet meer.

3 Reacties

 1. ik werd vanmorgen , ondanks de regen gewekt door het getjilp van kool en pimpelmeesjes, een heerlijk geluid om zo wakker te worden….. maar je foto´s zijn zals altijd klasse foto´s lieve groetjes van mij uit het regenachtige Nijmegen

  10 april 2012 om 18:45

 2. Een leuke verzameling zangertjes, je hoort ze nu overal. Het geluid van de Fitis ken ik niet uit mijn hoofd, maar nu ik deze foto zie bedenk ik me dat ik zondag waarschijnlijk dan ook een fitis op de foto heb … ik heb hem ingevoerd als tjiftjaf …

  11 april 2012 om 00:01

 3. Jetskefotografie

  Dat vind ik zo mooi aan je weblog, waarbij je de vogels benoemt die weer terug zijn. Wat een lange reis hebben die beestje gemaakt, ik vind het met een vliegtuig al ver…
  Bij ons maakt een roodborstje een nestje in de coniferenhaag, een mooi gezicht.

  11 april 2012 om 19:48