Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Roomvleklieveheersbeestje en loopkever

Elk jaar is het weer even wachten welke soort lieveheersbeestje het eerst voor m’n camera wil verschijnen. Net als vorig jaar was dat dit jaar het Roomvleklieveheersbeestje (Calvia quatuordecimguttata). Wijnrood, met veertien stippen, al zou je dat gelet op de foto niet zeggen.

Roomvleklieveheersbeestje

Een vrij algemene soort, maar toch weer net even anders als de overbekende zevenstippelaar.

Roomvleklieveheersbeestje

En direct daarna liet zich ook de eerste kruiper zien. Het lijkt mij een loopkever. Hij heeft wat stekelhaar op z’n antennes (sprieten). Misschien is het wel de Haarsprietloopkever (Loricera pilicornis).

Loopkever (hoogstwaarschijnlijk een Poecilus cupreus)

Of toch niet? Want z’n poten zijn wat te donker voor deze soort. Of misschien de Harpalus distinguendus, maar die heeft dan weer geen haar op de sprieten. Er zijn ook zoveel soorten. Ik houd het maar op loopkever spec. Klein, maar fijn, een centimetertje lang.

update: Het is hoogstwaarschijnlijk een Poecilus cupreus, met dank aan Sandra, zie reacties.

Advertenties

14 Reacties

 1. Je macro’s bekijk ik altijd met veel genoegen, Geert, en zo ook nu weer. Ik vind de kwaliteit erg goed. Het is een tak van sport die ik zelf eigenlijk nog maar sinds kort beoefen, om precies te zijn: sinds ik me vorig jaar een setje tussenringen heb aangeschaft. En ik moet zeggen: er gaat een wereld voor je open, … al kun je er ook gemakkelijk in verdwalen. Want het op naam brengen van al die kleine beestjes vind ik wel een crime. En jij bent er echt een stuk bedrevener in dan ik, ook al zit je nu wat te dubben…

  6 april 2012 om 20:32

  • @Ed:
   Er zijn zoveel soorten dat ik wel moet dubben zo af en toe, je moet echt specialist zijn om al die verschillende soorten te kunnen onderscheiden. Ik doe m’n best maar zit er af en toe ook behoorlijk naast. Gelukkig word ik dan vaak wel gecorrigeerd.
   Zelf neem ik ook wel vaak een tussenring mee als ik niet met zware lenzen wil slepen. De resultaten doen vaak niet onder voor de macrolens. Het enige nadeel is dat je dan vaak met lenzen aan het los- en vastschroeven bent.

   7 april 2012 om 08:15

 2. Brrr, die kever daar hou ik niet van. Het lieveheersbeestje vind ik wel leuk, maar gek is dat toch, ik heb deze soort ook al bij andere blogs voorbij zien komen, maar heb hem zelf nog nooit ‘live’ gezien šŸ˜‰

  6 april 2012 om 20:33

  • @Yvonne:
   Op stippen.nl staan de meeste lhb-tjes wel, inclusief een verspreidingskaart. In sommige delen van het land komen ze minder voor, misschien zit jij in zo’n gebied.

   7 april 2012 om 08:19

 3. je weet Geert ik hou van alle creatuurtjes , groot of klein, maar lieveheersbeestje is wel Ć©Ć©n van mijn favorieten, wens je tevens hele fijne paasdagen , lieve groetjes van mij

  6 april 2012 om 23:08

  • @Gertie:
   Dank je, ook goede feestdagen toegewenst.

   7 april 2012 om 08:21

 4. Typisch dat het roomvlekje de eerste is die je ziet .. en vorig jaar ook al. Wat die andere kever betreft, ik heb net ook een tijdje gezocht en kan alleen maar concluderen dat het NIET de haarsprietkever is. Die van jou mist de drie op een rij putjes in zijn schild en de haarsprieten horen dan alleen aan het begin van de sprieten te zitten. Wat het wƩl is? Een hele gave foto !!!

  7 april 2012 om 10:50

 5. Ik ben nog even verder gaan zoeken. Weet het natuurlijk niet zeker maar wat er het dichtst bij komt is volgens mij Poecilus cupreus.
  http://www.nederlandsesoorten.nl/nsr/concept/0AHCYFBRLZIJ/imagesAndSounds

  7 april 2012 om 11:31

  • @Sandra:
   Dank voor het meedenken, hij lijkt er inderdaad heel veel op. Ik heb de tekst hier en daar aangepast.

   7 april 2012 om 13:10

 6. Ik heb al een aantal keren de recht op en neer lieveheersbeestjes vastgelegd, jij hebt gelijk zo’n mooi kleur in beeld gebracht.
  Fijne dagen gewenst.

  7 april 2012 om 13:45

  • @Jetske:
   Een mooie nieuwe blavatar heb je. En die lhb-tjes, daarmee ben ik ook afhankelijk van waar ze zitten / lopen.

   7 april 2012 om 15:30

 7. Mooie macro’s weer, Geert. Vooral de metallic glans die over de schilden van die kever ligt, is erg fraai.
  Mijn eerste lieveheersbeestje zat dit jaar gelukkig lekker hoog op een afvalcontainer, met de lage temperaturen en mijn huidige conditie ben ik er nog niet aan toe om over de grond te kruipen, want het overeind komen kost me wat al teveel kracht.
  Goed paasweekend gewenst!

  7 april 2012 om 14:32

  • @Jan:
   ‘k Ben al blij dat je er weer een beetje bent. Ook goede Paasdagen toegewenst.

   7 april 2012 om 15:32

 8. Heerlijk he zoals alles weer uit zijn winterslaap komt. Op de eerste zonnige dagen in de lente zoek ik ook altijd de warmste plekjes in de tuin op opzoek naar lieveheersbeestjes. Prachtige opnamen weer.

  8 april 2012 om 14:10