Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Veldleeuwerik

Elk jaar weer is het afwachten of je de Veldleeuwerik nog te zien krijgt. Een vogel die qua aantallen op de terugweg is. Er zijn dan ook een aantal jaren voorbijgegaan waarin ik de vogel niet heb gezien. In 2011 en 2010 wel, daarvoor pas weer in 2006. Dit jaar kreeg ik hem wel in het vizier en nu eens een keer vroeg in het seizoen.

Veldleeuwerik

Het is maar een klein vogeltje en hij zat ver van de weg, maar voor de goede herkenning stak hij zijn kuif eens omhoog. Dan weet je het zeker.

Veldleeuwerik

Vlak bij deze “Ljurk” groeiden een paar exemplaren van het Klein hoefblad. Net zoals zijn grote broer bloeit hij eerst en verschijnen de bladeren pas daarna. Een vroege lentebloeier.

Klein hoefblad

Mijn dag was weer goed, zeker met een Veldleeuwerik.

Advertenties

5 Reacties

 1. Een goed begin van de lente. Ik denk bij een leeuwerik altijd aan een zomerse zonnige dag, maar ook hier is de leeuwerik – nu ik er op heb gelet – alweer 14 dagen te horen :-D!

  21 maart 2012 om 18:15

 2. ank

  het klein hoefblad is prachtig !

  21 maart 2012 om 21:29

 3. wij horen ze hier wel, maar ik krijg ze zelden voor mijn lens…..Heerlijk geluidje!

  22 maart 2012 om 08:35

 4. Op de befaamde kollenberg waar ik het altijd over heb zijn altijd veldleeuwerikken … in januari zag ik er 3, maar in de lucht. Steeds hoger en hoger en dan met een recht omlaag duik naar de aarde. Het is een aangenaam geluid en leuk om te zien.
  Het is moeilijk om ze op de foto te zetten dus met dit resultaat kun je toch best blij zijn.

  22 maart 2012 om 09:17

 5. Hoi Geert,

  Fraai zo’n veldleeuwerik. Heb hem zelf nog nooit gezien in Friesland maar dat ligt, hopelijk, aan mijn beperkte kennis van zaken en opmerkingsvermogen.

  Groeten, Robert

  23 maart 2012 om 14:58