Natuurfotografie, Streekgeschiedenis, Genealogie

Kievitstijd

‘k Was eerst van plan er niet veel over te schrijven, het Kievitseieren rapen. ‘k Kom er toch niet onderuit. De Kieviten zijn hun broedgebieden weer ingetrokken en rondom worden eerste Kievitseieren aan de notabelen aangeboden.

Kievit

Het is een plezier om naar die “zingende” Kieviten te luisteren. Meestal doen ze dat hoog in de lucht. Nu kwam er eens eentje laag voorbij scheren. Ik heb geen highspeed camera, dus die foto is een beetje onscherp geworden. Deze gaf me wel de gelegenheid zijn vliegbeeld aan de bovenkant te fotograferen. Iets wat je meestal niet ziet, dat zwarte vlak op een verder witte staart.

Kievit

Totdat die bijna 6000 eieren van de provinciale vergunning vol zijn ge-SMS’t lopen er weer eierzoekers door de velden. Eierzoekers die vaak ook eierrapers worden. Sommige rapers zijn ook niet zo heel erg handig met een mobiele telefoon. Zo’n mobieltje heeft geen scherpe kantjes maar sommigen snijden zich er toch mee in de vingers.

Kievitseieren zoeken

‘k Heb er vaker over geschreven. Zelf zie ik het niet zo zitten met die eierrapers. Ze komen van heinde en ver, stropen een stuk weiland af en je ziet ze later nooit weer terug. Als het goed is hebben ze wel een eierzoekerskaart en moeten ze na afloop van de raapperiode aan nazorg en nestbescherming doen. Maar waar dan, in welk gebied dan? Als het goed is hebben nazorgers een afspraak met een landeigenaar. Voor die landeigenaar zoeken ze dan de nesten op. Maar wat heeft een boer aan een eierraper die hij later nooit weer terug ziet? Veel boeren zetten daarom dan ook borden bij de weg met “Verboden toegang” of eigen borden zoals hieronder.

Verbod om Kievitseieren te zoeken

Nee, ik ben er niet voor dat de traditie van het eierzoeken wordt afgeschaft, een goede nazorger kan ook in de raapperiode “zijn/haar” gebied leren kennen en als hij dan een paar eieren meeneemt …….. à là. Wel lijkt het me eerlijker dat de eierzoekers zich in de raapperiode beperken tot die gebieden waarover ze met een landeigenaar afspraken hebben gemaakt. Dat scheelt een hoop geloop en (zelfgemaakte) borden.

Kievit

Voordat ik het vergeet, dit bericht gaat uiteindelijk over Kieviten. De Kievit van de bovenste foto stond een half uur later nog op bijna dezelfde plek. Deze denkt eerst nog niet aan eieren leggen. Misschien maar verstandig ook.

8 Reacties

 1. Enige voordeel zou kunnen zijn dat de eerste jonge kieviten in een gunstiger tijd worden geboren.

  15 maart 2012 om 20:49

 2. Wat zijn we het weer eens vandaag. 🙂
  Die laag voorbij vliegende ljip staat er prachtig op, zo zie je ze inderdaad niet vaak op de foto.
  Het is mij vandaag nog niet gelukt om een duikelaar goed in beeld te vangen.
  Je had die tureluurs op mijn foto weer knap gespot!

  15 maart 2012 om 22:39

 3. Ik had de vliegende kievit niet zo snel herkend.
  Interessant om het eierzoekverhaal zo nog eens te lezen.

  15 maart 2012 om 23:03

 4. Tja, wat mij betreft geen enkel begrip voor deze idiote traditie. Met onze weidevogels gaat het dramatisch slecht. iedereen weet dat. Hou dan toch op met die onzin!

  16 maart 2012 om 01:21

 5. Beetje ongenuanceerde reactie van Ed vind ik. Sommigen van de eierzoekers zijn echte natuurliefhebbers die buiten de eierzoek periode veel goed werk doen. Maar er zitten inderdaad wel twee kanten aan. Maar aangezien ik, net als Ed, van oorsprong een stadsjochie ben, zal ik er geen uitspraken over doen.

  Fraaie vluchtfoto!

  Groeten, Robert

  16 maart 2012 om 15:13

 6. Ben een schorpioen, Robert, dan neig je een beetje naar het extreme ;-). Maar zoals gezegd: met onze weidevogels gaat het dramatisch slecht, en dat geldt zeker niet alleen voor de grutto maar ook voor de kievit:

  http://www.landschapsbeheer.nl/nieuws/nieuwsberichten/artikel/gaat-de-kievit-de-grutto-achterna/89

  Nu zeg ik niet dat die oude Friese traditie van het eieren rapen in hoofdzaak verantwoordelijk is voor de achteruitgang van de kievit, maar dat het zeker niet helpt de kievitstand op peil te houden hoeft dunkt mij geen betoog.

  En daarom zeg ik, nu ook de kievit het zo moeilijk heeft: laten we hier toch alsjeblieft mee ophouden!

  17 maart 2012 om 19:41

  • … en dat eierzoekers buiten de eierzoek vaak veel goed werk doen vind ik eerlijk gezegd geen sterk argument, Robert: Je kunt ook goed werk doen (nestbescherming bv.) zònder eerst eieren te rapen.

   17 maart 2012 om 20:04

 7. Reblogged this on Melkveebedrijf Stelling.

  17 maart 2012 om 21:49